Д-р Слав Петров, старши директор „Изследвания“ в Google, в „UpDate“

Има още много работа по постигане на пълен изкуствен интелект, но неща, които до преди 1 години мислехме че са 3-4 години напред вече са възможни. Това сподели д-р Слав Петров, старши директор „Изследвания“ в Google, пред Красимир Чешмеджиев в интервю зза предаването UpDate с водещ Бойчо Попов.

Програмистът е част от новосъздадения Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София, който е първи по рода си в Източна Европа. Институт е създаден по инициатива на проф. Мартин Вечев, който преподава в ETH Zurich. Институтът ще бъде финансиран с 170 милиона лева през следващите години и си партнира с гиганти като Google, Amazon Web Services и DeepMind.

„Google ни предоставиха 3 милиона от така наречените cloud credits, с които можем да използваме техните компютри, които са оптимизирани за изкуствен интелект. Те са наричат tensor processing units (TPU) и сега студентите и професорите в института ще могат да ги използват за своите експерименти“, казва Петров.

Според него има много източноевропейци, които работят в тези големи компании, като в изследователския отдел на Google има поне 15 българи. „ Важно е да се намерят хора като Мартин Дечев, които да привлекат изследователи на световно ниво обратно в България“, смята той.

Петров потвърждава, че прогресът в сферата на изкуствения интелект е много бърз, но има още много работа, за да се подобри системата дори за английски език. „На български технологията е няколко години назад понеже има по-малко данни и по-малко хора работят над тези проблеми. Въпросът е как да се направи система, която да работи еднакво добре на всички езици“, казва той.

„Идеята е да можеш да разговаряш с компютър по същия начин по който разговаряш с човек. Ние често използваме много индиректни начини да обясним нещо, затова в момента асистенти като Siri и Alexa разбират само определени заповеди, не може да се говори свободно с тях. За да може разговорът да стане свободен трябва да се разбират нюанси“.

Според него е много важно технологията да се развива от същите хора, които ще я използват.

„Ние искаме тази технология да се използва от цял свят, от мъже и жени, затова е важно Google да наема хора, които са от разнообразни етноси и пол. Аз знам, че много сериозно се гледа на това как да се подобрят статистиките още на ниво университети. Затова Google ще спонсорира 2 стипендии за жени в института“ казва той.

За разлика от други държави като Великобритания, където жените са едва 17% от изследователи в областта на информационните технологии, в българските университети има много повече жени, които следват информатика. „Това е нещо, което можем да изтъкнем и да се гордеем, че в България информатиката не е толкова доминирана от мъже“, заявява той.

Вижте целия коментар във видеото.

 

Източник: bloombergtv.bg/