Матас Бузелис, автомобилен експерт и ръководител на отдел „Комуникации“ в компанията за автоданни carVertical

Цените на употребяваните автомобили в Централна и Източна Европа са извън контрол. Откакто започна кризата с полупроводниците цените нараснаха с между 10 и 25% в зависимост от пазара, а след началото на войната в Украйна употребяваните коли станаха по-скъпи и от новите. Това заяви Матас Бузелисавтомобилен експерт и ръководител на отдел „Комуникации“ в компанията за автоданни carVertical, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Бузелис посочи, че има недостиг на използвани автомобили на всички пазари в страните от ЦИЕ. Той обясни, че това е отражение на предизвикателствата пред пазара на нови коли, тъй като купувачите вече по-рядко сменят автомобилите си заради необходимостта да се чака за ново превозно средство и неяснотите колко могат да стигнат цените.

“Най-трудната част за автоиндустрията преди войната беше кризата с полупроводници, която прекъсна доставките на нови автомобили и ги направи непредсказуеми. Нещата се влошиха, защото Русия е много богата на материали и заради войната веригите на доставка понесоха удар. Голяма част от новите автомобили станаха още по-непредвидими по отношение на производството”.

Гостът посочи, че Русия е важен източник на материали за производството на автомобили, а Украйна е един от основните доставчици на кабели за индустрията.

По негови думи осигуряването на алтернативни източници на суровини е възможно, но това ще бъде дългосрочен проблем, а увеличението в цените на материалите е неизбежно.

Бузелис коментира и как поскъпването на горивата се отразява на автомобилните пазари.

“Хората шофират по-малко и харчат по-малко за поддръжка на колите – това е последствие от войната”. 

Според експерта осигуряването на прогнози за бъдещето на индустрията през 2022 г. на този етап е невъзможно заради продължаващата голяма несигурност.

“Преди се говореше, че ще се върнем на предпандемичните нива до края на годината, сега може да отнеме и пет години”. 

Бузелис смята, че щетите за пазара ще се усещат години след края на войната.

“Все още не е ясно дали след края на войната ще бъдат преразгледани санкциите. Не се знае кога производителите ще могат да получават доставки от Русия и да купуват компоненти от Украйна”, добави той.

Целия разговор вижте във видео материала. 

 

Източник: bloombergtv.bg/