Торовете се превърнаха в борсова стока, смята агрономът

Очаква се пазарът на торовете да се успокои през близките месеци, но бих казал, че новото нормално, което наблюдаваме като ситуация в момента, наистина ще продължи. Аз не очаквам да видим в скоро време цени, които да са под 1000 лв. /тон. Това коментира агрономът Йордан Илиев в уебинар на Агри.БГ, част от кампанията “ОСП работи за нас: Гледай напред”.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

В уебинара успяхме да поговорим по няколко много важни теми фермерите, а именно почвите и тяхното управление, какво се случва на пазара с торовете и каква е прогнозата на Йордан Илиев за нормализирането му.

“Следейки пазара от доста години бих казал, че това, за което се тръби, за тези 350% увеличение на торовете, буквално се случи за няколко месеца. В миналите години отново е имало вариации в цените на продуктите, само че не толкова големи. Ако допреди това търговците можеха да прогнозират цените, сега това е невъзможно.

Преди всеки знаеше, че летните сделки са най-изгодни за земеделците, тъй като цената е по-ниска, защото търсенето е по-малко. Съответно в двата пикови момента, когато започне да се купува повече продукция – ранна пролет и късна есен, цената отново се вдига. По това време, ако вариацията в цената беше в рамките на 40-50 лв., в някои случаи до 100 лв., в момента говорим за 200-300 лв., а на моменти и доста по-нагоре”, обясни Илиев.

Според него торовете са се превърнали в борсова стока.

“Имаше дни, в които цената на един продукт буквално се промени 3 пъти за деня. Определено торовете се превърнаха в борсова стока.
Но има много фактори, които определят цената на торовете и за съжаление, ние няма как да им повлияем. Всяка една продукция си има себестойност. Торовете, сами по себе си, също имат себестойност. Цената на тока за небитови абонати скочи. Съответно газта също се вдигна. С такова натрупване, който и да е продукт, ще повиши цената си. Това се отразява и по веригата, като торовете са доста в началото. Вдигайки цената им, много от последващите продукти и услуги увеличават цената си”, сподели агрономът.

По думите му няма да има цени на торовете, които да са под 1000 лв./тон.

“Има доста фактори, ситуацията в Украйна също повлия. Русия е един пазар, който е голям вносител на торове за България. Ние разчитахме на доста количества и сега това неведение дали ще можем да разчитаме на този внос или не, също влияе. Съответно, ако можем – на каква цена ще са продуктите. Това допълнително дисбалансира дистрибуторите и хората, от които зависи пазара и цената на торовете”, разясни Йордан Илиев.

Той посъветва фермерите да работят с колкото се може повече дистрибутори, за да намерят най-добрата оферта.

“Това, което виждам е, че почти всеки един фермер рядко работи само с един дистрибутор и това е много хубаво. Диверсификацията във всяко едно отношение, включително и в покупката на торове е добра, както хората казват “да си сверим часовника”. По този начин фермера може да намери най-ниската цена или поне тази, която най-много го устройва”, каза агрономът.

За финал той посъветва земеделците винаги да гледат опаковката на торовете.

“Всеки един продукт има партиден номер. А на самата опаковка може да се види датата на опаковане и на произвеждане на продукта. Хубаво е тези маркировки да бъдат следени”, заключи Йордан Илиев.

 

Информационната кампания „ОСП работи за нас: Гледай напред“ се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg