Въпреки че цените на горивата на международните пазари вървят надолу, у нас цените по бензиностанциите се повишават.

Защо се случва това?

На международните пазари цените следват тенденция към спад, който се наблюдава от началото на военната инвазия в Украйна, съобщава БНТ.

В същото време цените на горивата на бензиностанциите у нас не спират да растат. Например най-разпространеният бензин А95 е поскъпнал – с 5 стотинки, средно за страната.

Подобна е ситуацията и при дизеловото гориво. За последния месец цената му се повишава средно с 0.13 стотинки.

ОБНОВЕНА

КЗК проверява дали „Лукойл“ ограничава вноса на горива в страната

Повишаването на цените на определени продукти би могло да представлява нарушение на ЗЗК само ако не се дължи на пазарните процеси

 

Важно е да отбележим, че за изминалата година и А95 е поскъпнал с над 80 ст. за литър, а дизела – с 1 лев.

Горивата у нас са едни от най-евтините

Ако срваним цените у нас с тези на нашите съседи Гърция и Румъния – нашият бензин се търгува на най-ниска цена. В Гърция, например ще заплатите с 1 лев повече за всеки литър бензин.

Аналогична е картината и когато сравняваме цените на дизела. До голяма степен може да обобщим, че цените на горивата са най-високи в страните от Северна и Западна Европа. А най-ниски в Малта, Унгария, Словения.

Цените на горивата у нас през последният един месец плавно поскъпват и това на фона на понижаване на цените на сорт брент на международните пазари след началото на войната в Украйна. Българската рафинерия в Бургас обаче преработва основно руски сорт петрол.

„Разликата между руския нефт, който 80% Лукойл потребява е с 35 долара по-евтин от сорта брент, а в същото време гледаме как цените пълзят нагоре“, каза Васко Начев, енергиен експерт.

„Утралсът е по-евтин от брент и това се отразява на цените на горивата, които ние виждаме. Това, което оскъпява сега продукцията допълнително е, че застраховките за придвижване на танкери в Черно море се увеличиха драстично заради военните действия и също така трудно се намират превозвачи на руски петрол, тъй като те биха попаднали под санкции“, каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Месец на голямо поскъпване за горивата: цената на дизела мина психологическата граница от 3 лева

Заради слухове за предстоящо поскъпване на горивата на 2 март се извиха огромни опашки на бензиностанциите у нас

 

А в тази ситуация трудно се намират доставчици заради риска от санкции. Именно рискът от санкции оказва психологически ефект и въпреки, че руския нефт е извън обсега им – пазарните играчи се съобразяват с тях. Но остава въпроса обоснована ли е крайната цена за потребителите?

„Никаква пазарна логика, дори да добавим тази руска премия цените надвишават много реалната цена, която би трябвало да бъде днес на бензиностанциите – поне с 15 ст по-евтин бензинът, който виждаме на колонката. Това не е следствие на собствениците на бензиностанциите. Те са притисната до стената от основните дистрибутори, които дефакто са 3“, каза Васко Начев

От Петролната и газова асоциацията коментират, че трябва да минат около две седмици, за да се усети промяна в цените на горивата у нас, спрямо движението на борсовите цени.

„Ако се задържат настоящите тенденции за леко покачване и спад около 100 долара предполагам цените ще останат такива каквито са. Изобщо в момента имаме успокояване на цената на дребно и не очаквам шокови поскъпвания в цените на горивата“, каза Бенчев.

Опашки по бензиностанциите и в Румъния, след слухове за поскъпване на горивата с една трета за една нощ

Властите ще започнат мащабни контролни акции по бензиностанциите, увериха от правителството на северната ни съседка

 

Според наблюденията на международни шофьори цените у нас се движат, когато и се повишат и тези в останалата част на Европа. Но отбелязват, че качеството се различава и то не е в полза на продаваните у нас горива.

Междувременно преговорите за заместване на руския петрол с алтернативни доставки продължават.

 

 

Източник: https://money.bg/