„Сеул навлиза в метавселената“. Това обяви правителството на Южна Корея през ноември миналата година, заявявайки, че градът ще създаде „екосистема на метавселена за всички области на общинската администрация“.

Новината дойде месец, след като Facebook обяви, че ще промени името си на Meta – ребранд, който съответства на новия заявен фокус за компанията: „съживяване на метавселената“. След този ход много компании обявиха свои собствени крещящо звучащи инвестиции в метавселена, включително Microsoft, Nike и Shopify.

JPMorgan e първата банка в метавселената. И вижда там пазарна възможност от $1 трилион

Гигантът от Wall Street отвори офис в базирания на блокчейн Decentraland

 

Терминът „метавселена“ е използван за първи път от писателя-фантаст Нийл Стивънсън в неговия роман от 1992 година „Лавина“. „Метавселените“ са виртуални светове, които ви позволяват да изграждате пространства, да общувате и да участвате в управлението на икономиката на този свят.

Поверителност няма да има

Експертите по дигитална поверителност са категорични, че метавселената ще бъде най-добрият инструмент за наблюдение. Виртуалната реалност ще събира данни за нас, вследствие движенията на очите, на ръцете, дори по формата на стаята, в която се намираме в реалния свят.

Nike в метавселената: Компанията създава дигиталното пространство Nikeland

В метавселената хората могат да общуват чрез свои аватари и да се забавляват

 

Създателите на този нов свята в момента са съсредоточени в измислянето на правна рамка за това какво се случва, ако бъдем тормозени във виртуална платформа, като се има предвид, че това може да има реални последици. Скептиците обаче смятат, че личните ни данни ще могат лесно да бъдат събирани и от недоброжелатели, които да злоупотребяват с тях.

В момента метавселената се рекламира като основен играч в разрастването на цифровата икономика. А тя е основният двигател на растежа на световната икономика. Този нов виртуален свят изглежда все по-близо и е възприеман все по-насериозно. Какво обаче ще ни струва метавселената, освен липсата на поверителност, все още не е ясно.

Градът, който планира да навлезе първи в метавселената и инвестира в това начинание $3,3 милиона

Ако планът е успешен, жителите на Сеул ще могат да посетят виртуално кметството, да правят виртуални обиколки на исторически обекти

 

Източник: https://money.bg/