Цeнaтa нa eлeĸтpoeнepгиятa вepoятнo щe пpoдължи дa ce пoĸaчвa

 

Изтеглянето на газ от подземните газохранилища в Европа все още надвишава нагнетяването на нови количества, въпреки че вече дойде пролетта. До следващата зима Европейският съюз планира да запълни газохранилищата си на 90% от обема им. Това ще изисква най-малко 65 милиарда кубически метра газ над нуждите за ежедневна консумация.

Такива големи допълнителни обеми синьо гориво могат да бъдат получени само от Русия, пише в анализ на „Российская газета“, на основата на мнения на изявени експерти.

И дори ако износът на руски газ за Европа остане на нивото от миналата година, което е съмнително, Европа ще се приближи към зимния период със запълняемост на газохранилищата, както през 2021 г., а може би дори по-малко. Това означава продължаващи колебания в цените на газа на борсите и повишение на цените на електроенергията.

Тази година нуждите на Европа от природен газ ще бъдат съпоставими с миналата, но е възможно леко намаление на потреблението, смята Дмитрий Александров, ръководител на отдела за аналитични изследвания в „Универ Капитал“, една от най-големите инвестиционни компании в Русия. Той също така напомня, че е възможно да се увеличат доставките на американски газ за Европа.

Испания предложи строителство на нов газопровод до Франция

Така ще се намали зависимостта от руските доставки на газ

 

По думите на Йорг Дорлер, партньор в отдела по консултации в Deloitte & Touche, един от най-вероятните варианти за намаляване на потреблението на газ в Европа в краткосрочен план, би било увеличаването на производството на електроенергия от въглища. Като се има предвид настоящото ниво на използване на електроцентралите, все още има възможност да се увеличи производството на електроенергия от въглища с около 11% в сравнение с 2021 година.

Ако не се задействат „зелените“ планове на ЕС, основният доставчик на въглища за Европа е Русия (около 54% ​​от вноса на ЕС). Но руските въглища вече попадат под санкциите на ЕС, макар и с известно отлагане. При този сценарий за Европа ще трябва да се реализират доставки от Австралия, Индонезия или Южна Африка, които ще струват доста скъпо, смятат експертите.

Така че, според тях, енергийната криза в Европа няма да приключи тази година.

 

 

Източник: https://money.bg/