Цените на едро растат. Споделете ни какви култури ще заложите тази година

 

Докато цените на едро на основните зеленчуци предимно растат по борсите, Министерството на земеделието (МЗм) публикува първи данни за засаждането на културите тази година. В последния оперативен анализ на ведомството информацията е оскъдна и е трудно да се предвиди на какво и колко ще заложат фермерите, затова Агри.БГ разчита, че сами ще споделите с нас.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

От данните е видно, че в начален етап е засаждането на картофите от ранната реколта. Към 31 март 2022 г. у нас са засадени 284 ха с културата, което е малко повече от миналогодишните по същото време – 256 ха. За другата отчетена в статистиката култура – зелето, обаче се наблюдава спад. Едва 4 ха са засадени към отчетната дата. По същото време на 2021 г. те са възлизали на 11 ха.

При повишени разходи за производство анализаторите очакват по-високи изкупни и крайни цени дори и в месеците на масовата продукция.

На този етап от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата към 1 април 2022 г. отчитат чувствително увеличение на годишна база в цените на едро при оранжерийните домати и краставици, вносния червен пипер, картофите, вносните домати и зелето – в границите от 21,5% до 84,5%.

Най-сериозно е поскъпването при зелето. В началото на април 2021 г. то се е търгувало на едро за 0,71 лв./кг, а тази година – за 1,31 лв./кг. Поскъпването на вносните краставици пък е с над два пъти спрямо година по-рано.

При търговията на едро с основните плодове и зеленчуци се отчитат разнопосочни седмични ценови изменения. Средните цени на едро на зеле, домати (български оранжерийни и внос), картофи и червен пипер за страната се повишават с между 2,3% и 9,9% на седмична база, докато понижение на стойностите се отчита за ябълките – с 0,8% и краставиците, съответно с 1,2% на вносните и с 6% на българските оранжерийни.

Източник: https://agri.bg/