Когато една търговия скочи с 250% в рачките само на няколко дни инвеститорите обикновено гърмят бутилки с шампанско. Между петък, 4 март и вторник, 8 март, фючърсите на никел направиха точно това – цената им на Лондонската метална борса (LME) се покачи от около $29 000 до $100 000 за един тон.

Но шампанското остава неотворено, защото инвеститорите заплашват да водят дела, а пазарът на LME буквално е в „кръвоизлив“, пише CNN Business. Но как се случи всичко това? Разказът, който следва включва милиарди долари, Русия, китайски магнат, известен като „Големия удар“, пиене през деня и размяната на метал, сякаш заседнала между две огромни скали.

Един спящ гигант се събужда

През по-голямата част от последното десетилетие цените на никела бяха, да кажем, скучни и предвидими. На Лондонската метална борса, водещото място за търговия и формиране на цени за индустриални метали, никелът се търгуваше между $10 000 и $20 000 за метричен тон и се движеше около $100 всеки ден.

И внезапно в началото на март 2022 година цената на този метал придоби епични размери, предизвикани от военното нахлуване на Русия в Украйна. И събуди един спящ гигант. Един китайски производител на метали, Tsingshan Holding Group Co., се оказа в центъра на бурята.

Търговците на никел отново заработиха под пълна пара

След като Лондонската борса отвори търговията

 

Компанията беше направила огромен залог, че цената на никела ще падне. В своя пик късата позиция на Tsingshan беше еквивалентна на около една осма от всички неизпълнени договори на пазара. И ако цената беше $100 000, компанията щеше да дължи на LME $15 милиарда, според Wall Street Journal.

Скокът в цената на никела генерира искания за марж, по-високи, отколкото LME някога е виждала – и ако бъдат платени, това ще доведе до много неизпълнения на поръчки, които ще се разпространят през борсата и ще дестабилизират глобалния пазар.

Ръководителите на борсата се опитаха да оправят нещата, като в крайна сметка хвърлиха спасителни жилетки на брокерите, представляващи Tsingshan и други производители. С безпрецедентен ход те спряха търговията с никел и отмениха със задна дата всички 9000 сделки на обща стойност около $4 милиарда.

И така стана ясно, че пазарът ще остане на тъмно за една седмица, отприщвайки приливна вълна от хаос и тълпа от ядосани инвеститори, нахвърлящи се върху борсата. След това се появиха заплахите от съдебни дела и доверието ерозира. Сега 145-годишният британски борсов гигант се клатушка на ръба на невиждана криза.

Най-големият пазап на неблагородни метали в света е на колене

През изминалия век и половина LME, известна със своите крещящи брокери, успешно си проправи път през световни войни, сривове и фалит. Но никелът – металът, използван в неръждаемата стомана и литиево-йонните батерии в повечето електрически превозни средства, може би най-накрая постави на колене най-големия пазар на неблагородни метали в света.

„Световният ценообразуващ механизъм за никела просто се проваля“, заяви Даниел Гали, който е директор по стратегия за суровини в TD Securities.

„Въпросът е дали ще продължи да се проваля“, допърва експертът.

Други не са толкова дипломатични.

„Много е възможно LME да умре от бавна самоубийствена смърт, заради загубата на доверие в нея и в енйните продукти“, туитна Марк Томпсън –  заместник-председател на Tungsten West – компания за разработка на минно дело.

LME функционира като помощно средство за производителите на метали, като определя цената, на която те продават стоките си на различни предприятия и така служи като начин за хеджиране срещу спадовете в индустрията. Много инвеститори обаче виждат борсата предимно като инструмент за печелене на пари – част от едно добре балансирано портфолио.

За разлика от фондовите борси, LME се занимава с физически договори за доставка: има реални сделки с никел, които трябва да бъдат доставени. През по-голямата част от своята история това служи добре както на търговците, така и на производителите. До 2012 година.

Цената на никела на лондонската борса стигна за кратко 100 000 долара за тон днес

Ръстът на цената само от вчера е над 110%

 

Лондонската борса беше собственост на същите хора, които търгуваха на ния. После обаче беше продадена на борси и клирингови къщи в Хонг Конг за $2,2 милиарда. Новите собственици вдигнаха таксите, за да възстановят част от инвестициите си. Съответно обемите намаляха значително и главниите изпълнителен и оперативен директор напуснаха.

Така LME привлече нов клас клиенти, за да си върне обемите: хедж фондове и други големи финансови играчи. Дойдоха и големите пари. Реформата обаче не мина много добре.

„Когато се присъединих към LME в края на 70-те години на миналия век, това беше място от типа „моята дума е моята облигация“,“ коментира Джон Браунинг – управляващ директор на BANDS Financial, който беше член на борда на LME и председател на комисията за електронна търговия между 2002-а и 2004 година.

„Започнаха невиждани обяди с много алкохол. Виждал съм пода на борсата следобед и трябва да отбележа, че доста брокери прекаляваха с пиенето“, спомня си търговецът ветеран Малкълм Фрийман.

С нарастването на търговията нараства и притеснението, че пияните брокери ще загубят парите на инвеститорите. През 2019 година LME официално забрани пиенето през деня и изиска от търговците да остават трезви по време на работа. Борсата издаде кодекс за етично поведение, след като беше критикувана за организиране на коктейл в The Playboy Club.

Бяха предложени и повече технически промени. През 2021 година брокерите трябваше да се съгласят с по-ясно отчитане на транзакции извън борсата: извънборсова търговия, която се извършва директно между две страни без надзора на борсата.

Всъщност, тази практика е често срещана на борсите, но брокерите на LME твърдят, че отчетите са твърде сложни и скъпи и блокират предложението. Това фатално решение може би беше началото на края.

Победители и губещи

Липсата на прозрачност на LME позволява на две или три големи имена да хвърлят огромни суми пари и да „отвличат“ един сравнително неликвиден пазар, смята Ейдриън Гарднър, който е главен анализатор на пазарите на никел в Wood Mackenzie.

Когато Tsingshan беше хванат изкъсо, той задържа 30 000 тона от позицията си на LME, а други 120 000 тона бяха държани в извънборсови позиции в банки като JPMorgan (JPM), BNP Paribas, Standard Chartered и United Overseas Bank.

„LME беше зле информирана за размера на позициите на пазара и не знаеха, че всичко е концентрирано на едно място“, казва Браунинг.

От другата страна се намират хедж фондовете, които бяха заложили, че предлагането на никел ще намалее след нахлуването на Русия в Украйна. Руската федерация осигурява около 20% от целия първокласен никел.

И когато на 8 март тази година LME реши със задна дата да отмени тези $4 милиарда печалби, хедж фондовете загубиха наистина много пари.

Глобалната фирма за управление на инвестициите AQR, която има $124 милиарда активи под управление, беше сред тези, които загубиха, когато сделките бяха отменени.

„Победителите бяха производителите на стоки и техните банки, а губещите са различните клиенти, които AQR и други големи мениджъри на активи представляват: пожарникари, общински работници и университетски дарения“, казва Джордан Брукс – директор в AQR Capital Management.

Никелът отново предизвика хаос на Лондонската борса за метали

Търговията пак беше прекратена

 

AQR обмисля съдебен иск срещу борсата. Инвеститорите, коментира Брукс, „действаха добросъвестно и осигуриха ликвидност, но LME просто реши да прехвърли своите търговски печалби към производителите на суровини и техните банки.“

„Големият удар“

Tsingshan се ръководи от металния магнат Хианг Гуанда, известен в Китай като „Big Shot“ („Големият удар“). Той започва кариерата си като прави рамки за врати и прозорци на автомобили в Източен Китай и продължава да разработва нови революционни методи за производство на никел и стомана, проправяйки пътя на Tsingshan да се превърне в най-големия производител на метали в света.

Компанията на Гуанда е инвестирала милиарди долари в добив от страни с огромни запаси от никел като Индонезия. Миналата година, когато цените на никела започнаха да растат въз основа на увеличаване на търсенето и ограничена наличност, той започва да увеличава цената. Някои анализатори спекулираха, че предприемачът не просто иска да съкрати позицията си, но също така прави рискован залог, след който резервите му скоро ще наводнят пазара и ще намалят цената на никела.

Борсата обаче посочи, че редица други по-малки брокерски компании, членове на LME, биха фалирали, предизвиквайки криза, която може да шокира индустрията в световен мащаб. Анулирането на сделки не е безпрецедентно, но обикновено се случва, когато има наличие на голяма грешка или се открие измама.

В този случай сделките са извършени законно и са съгласни и от двете страни. И докато насоките на LME технически позволяват анулиране сделките, анализатори и брокери заявиха, че никога не са виждали нещо подобно да се случва преди.

Това не е добре за LME и за металната индустрия. Не е добре за принципа на търговия и за принципите на икономиката и свободния пазар, коментираха експерти.

В ранните часове на 8 март стана ясно, че цените на никела на Лондонската метална борса вече не отразяват основния пазар. Решението за спиране и анулиране на търговията с никел беше взето, за да се запази системната цялост на пазара и да се предотвратят големи вреди, коментираха от борсата, подчертавайки, че „през цялото време „ние се стремим да действаме в интерес на пазара като цяло“.

Краят на една ера

Седмица след като търговията беше спряна, Tsingshan обяви, че е постигнала споразумение за спиране с JPMorgan и че ще му бъде позволено да запази краткото си споразумение. Компанията планира да произведе 850 000 тона никел тази година. Междувременно LME продължава да се бори.

На 16 март търговията с никел се възобнови с твърд лимит, определен на 5% над или под последната цена на затваряне. Лимитът беше достигнат и търговията спря в рамките на минута след отварянето на борсата.

Спирането продължи, тъй като търговията остана нестабилна. Между 16 и 25 март официалните цени при затваряне бяха обявени за „събития с прекъсване“ шест пъти.

Обемът на търговията все още не се е възстановил, което повдига въпроси относно способността на LME да сравни точно цената на метала. По-малко от 210 договора бяха изтъргувани през първия час след отварянето на пазара. Това е с около 60% по-ниско от средното за 90 дни преди спирането на търговията.

Други метали на LME, като мед и алуминий, също отбелязаха спад в обема на търговията.

Говорител на борсата заяви, че освен въвеждането на ценови ограничения, тя е подобрила своята прозрачност и отчитане на позициите на клиентите на борсата и извън нея.

„Ние напълно признаваме разочарованието на някои участници на пазара и внимателно обмисляме бъдещите си стъпки“, коментират от LME.

Много търговци обаче вече са загубили вяра в борсата и се стремят да насочат бизнеса си другаде. Въпросът е къде. Защото към момента изглежда, че алтернатива няма.

Никелът не е бил толкова скъп от 2011 година насам

Запасите от метала са намалели значително

 

 

Източник: https://money.bg/