Засегнати са както IPO-та, така и сливания и придобивания

Най-малко сто компании по света са забавили или отменили финансови сделки на стойност над 45 млрд. долара след инвазията на Русия в Украйна, пише Bloomberg.

Те включват първични публични предлагания, облигации или заеми и придобивания. Сделките на пазара на акции бяха най-силно засегнати от глобалната нестабилност през първото тримесечие, тъй като множество фирми отложиха IPO-тата си, докато японските и европейските дългови пазари също пострадаха.

Проблемите се появиха, докато конфликтът разтърсва финансовите пазари, засяга апетита на инвеститорите към риск и има повишена несигурност относно растежа, повишаването на лихвените проценти и веригите на доставки. Отменените сделки означават, че успехите, които банкерите имаха миналата година, могат да се превърнат в глад.

 

 

„Волатилните пазари означават, че е по-трудно да се сключват сделки“, твърди Марко Балдини, ръководител на синдиката за облигации в Европа, Близкия изток и Африка в Barclays. Продажбите на висок клас облигации спаднаха с развитието на войната в Украйна, но е обещаващ знак, че „обемите се увеличиха значително с наближаването на Великден“, коментира той.

Неточен момент

Около 50 компании отложиха плановете си за IPO от края на февруари, като близо 30 от тях са американски листвания, включително Bioxytran, Crown Equity Holdings и Sagimet Biosciences. Трудно е да се оцени общата стойност на забавените листвания, тъй като не е ясно колко големи са щели да бъдат IPO-тата.

Най-значимите случаи на забавяния с разкрита стойност са от Азия и Европа. Olam International отложи първичното публично предлагане на Лондонската фондова борсана звеното си за храни, което би оценило бизнеса на 13 млрд. паунда (17,1 млрд. долара), докато китайският конгломерат Dalian Wanda Group отложи планираното IPO в Хонконг на своето звено за търговски центрове, което иска да набере около 3 млрд. долара.

„Много планове за нови предлагания вероятно ще бъдат отложени до по-спокоен период“, коментира Сузана Стийтър, старши инвестиционен и пазарен анализатор в Hargreaves Lansdown. „Точният момент е всичко за първичното публично предлагане“.

Удар по сливанията и придобиванията

Сливанията и придобиванията не останаха невредими – около 10 сделки на стойност над 5 млрд. долара са в застой от започването на войната. Това остави световните сливания и придобивания с 15% надолу през първите три месеца на годината – най-ниското ниво от третото тримесечие на 2020 г., сочат данни, събрани от Bloomberg.

Придобиването на гейминг компанията Activision Blizzard за 69 млрд. долара от Microsoft беше една от малкото мегасделки, тъй като фирмите най-често избягваха големи трансакции.

Най-лошият спад беше в Европа, където придобиванията, насочени към компаниите в региона, спаднаха с 38%. Британската Spectris през март приключи преговорите за покупката на Oxford Instruments в рамките на сделка, която може да бъде оценена на 1,8 млрд. паунда. Peel Hunt заяви, че отложените споразумения ще подкопаят приходите от инвестиционно банкиране, докато Numis също предупреди за удар.

Въздействието на войната се усеща на глобалните пазари на облигации, където емитирането е намаляло с 14% от началото на годината, сочат данни на Bloomberg. Осем емитента от Европа, включително EnBW Energie Baden-Wuerttemberg и френската финансова фирма Coface отложиха повече от 5 млрд. долара облигации.

В Япония седем компании, в това число Sumitomo Mitsui Construction, Tohoku Electric Power и Orix, изтеглиха емисии на вътрешни облигации на обща стойност около 800 млн. долара. А в Индия дори държавната Indian Railway Finance не можа да избегне забавяне на продажбата си.

По статията работи: Елена Кирилова
Източник: https://www.investor.bg/