От пшеницата се прави хляба, една от основните храни на човечеството. Пшеницата също така е основна стока за правителствата, чиято способност да останат на власт и да контролират масите зависи от способността им да изхранват населението, се казва в анализ подготвен от анализатори за финансовия портал Investing.com.

През 2022 г. динамиката на фючърсите на пшеницата отразява военния конфликт в Украйна и нестабилната геополитическа ситуация като цяло. Повишаващите се цени предупреждават за рискове от глад в част от страните по света и дори масови недоволства, които биха могли допълнително да изострят проблемите, причинени от конфликта в Украйна.

На стоковите пазари на САЩ и други страни се търгуват различни фючърсни договори за пшеница. Еталонът е фючърсът за мека червена зимна пшеница. През март тази година стойността му скочи до нов връх за всички времена – $13,4 за бушел (27,215 кг), превишавайки предишния рекорд от $13,345 за бушел от 2008 година.

Защо Русия забрани износа на зърнени култури и захар

От средата на февруари пшеницата поскъпна на световните пазари с 38%

 

Пшеницата и политиката имат богата обща история

От незапомнени времена историята се е развивала така, че поскъпването на пшеницата и недостигът й водят до сериозни политически последици, тъй като пшеницата е една от основните храни. Заедно износът на пшеница от Русия и Украйна представлява една трета от световния износ на зърно. Заради водещите се от края на февруари боеве, плодородни ниви в Украйна се превърнаха в бойни полета.

Черноморските пристанища също играят важна роля в износа на пшеница. Конфликтът ще доведе до прекъсвания или спиране на доставките, което пък води до недостиг на пшеница и други селскостопански продукти, които се изнасят от региона, вкл. царевица и ечемик.

Поради санкции и ответни мерки, Русия „временно“ спря износа на минерални торове, тъй като сезонът на засаждане на зеленчуци и други култури започва в Северното полукълбо.

А на Русия се пада около 12,6% от световния износ на торове. Така че прекъсването на износа от един от най-големите доставчици на торове в света (ще) доведе до по-високи цени и намаляване на предлагането на торове, необходими за отглеждането на зърнени, маслодайни и други култури по света.

По този начин ще пострада не само износът от Русия и Украйна, но цялото световно селскостопанско производство.

Германски експерти: Светът е обречен на глад без руската пшеница

Хлебната пшеница е по-скъпа отвсякога

 

Високите цени и недостигът на основни храни могат да причинят глад и масови недоволства по света

Военният конфликт в Украйна ще има последици далеч зад пределите на двете страни, които могат да накарат населението на много страни в света да бъде изправено пред глад през 2022 г., а и след това. Най-голяма заплаха в тази насока има за Африка и развиващият се свят, където бедността и гладът вероятно ще станат още по-лоши.

Китай и Индия, двете най-гъсто населени страни в света, могат да се сблъскат с недостиг на храна. Те обаче не са се присъединили към антируските санкции, което означава, че доставките на храни и суровини няма да спрат за тях.

Цените в САЩ и Европа обаче вероятно ще „скочат до небето“, повишавайки още инфлацията, която и без това беше на най-високото си ниво от 40 години насам, дори преди конфликта в Украйна.

Големи заводи в Европа спират работа заради скъпите енергоносители

Вторият по големина производител на изкуствени торове в света е пред затваряне

 

 

Автор: Мая Цветкова

Източник: https://money.bg/