Станахме свидетели на първите кадри от революцията на криптовалутите през 2008 г., когато мистериозен визионер се опита да установи стабилността на базирана на блокчейн цифрова валута в бяла книга, публикувана под предполагаемо име.

Бялата книга доведе до биткойн, първата криптовалута в света, която се търгува година по-късно на цена от около 0,0007 евро за монета. През 2010 г. студент от колеж заплаща 10 000 биткойна за две големи пици. Днес един биткойн се търгува за повече от 40 000 евро.

Биткойн вече не е единствената криптовалута в света. Стартираха хиляди проекти за дигитални валути, всички базирани на вариации на оригиналната разпределителна базирана на блокчейн архитектура.

Само шепа от новите монети са предназначени да служат като валути с общо предназначение. Повечето са създадени за да осигурят конкретни ползи в рамките на определени ниши. Има монети, които работят във финтех приложения, монети, които са създадени за игри, и монети, които помагат на продуцентите на музика и филми да получават възнаграждения за своята работа.

Правителствата по целия свят работят трескаво, за да определят политиката по отношение на криптовалутите, тъй като милиони хора приемат дигиталните монети като алтернатива на правилата, ограниченията и високите разходи за финансовите транзакции, управлявани някога от банки и брокерски къщи. Днес крипто платформи като европейския Kriptomat помагат на обикновените хора да създадат и изградят своите инвестиционни портфолиа с лесни за използване усъвършенствани инструменти.

СВЕТЪТ Е ДИГИТАЛЕН

Криптовалутите бързо станаха популярни сред професионалните инвеститори и обикновените хора, които нямат достъп до старомодната финансова сфера, която изглежда се интересува само от големите институционални инвеститори. Години наред индивидуалните инвеститори нямаха достъп до изгодни цени на транзакциите, усъвършенствани инструменти за управление на портфейла и вниманието на финансовите специалисти.

Криптовалутата и блокчейн технологията демократизират света на финансите. Те предприемат стъпки сега за създаване на дигитално бъдеще, в което всеки възрастен – не само големите инвеститори – ще има достъп до банкови услуги и инструменти за инвестиране. Крипто премахва посредника и високите разходи за поддръжка на големи банки и инвестиционни къщи. Криптовалутите са готови да осигурят пълно участие в света на финансите на милиарди лица по света, които към момента нямат достъп до банкови продукти.

Освен това крипто технологията създава нови възможности и източници на богатство. Незаменимите токени или NFT позволяват на художниците да се възползват от творческата си работа, без да поддържат скъпата и твърде ограничаваща инфраструктура на студия и издатели. Художници, музиканти и дигитални артисти продават единствена по рода си дигитална собственост на феновете. А пазарът на уникални цифрови колекционерски предмети позволи на колекционерите и инвеститорите да придобиват и търгуват NFT на открит пазар.

Междувременно децентрализираните финансови приложения или DeFis позволяват на хората да извършват транзакции, без да разчитат на скъпи банки за създаване на Escrow сметки или улесняване на преводите. Приложенията от сектора на децентрализираните финанси могат да направят финансовите транзакции по-бързи, по-сигурни и по-евтини.

НАШЕТО ДИГИТАЛНО БЪДЕЩЕ

Крипто революцията почти не е засегнала света все още. През следващите няколко години иновациите ще докоснат живота на милиарди хора по целия свят.

Лесни за използване крипто платформи като Kriptomat ще донесат ползите от пълното финансово самоопределение на стотици милиони хора, които в момента нямат или не отговарят на изискванията за банкови услуги. Повече от 1,7 милиарда души в момента не могат да трупат спестявания, да участват в модерни мрежи за електронна търговия или да увеличат богатството си чрез инвестиране. Целият свят ще се възползва, тъй като крипто им дава възможност да допринесат със своята енергия, креативност и упорита работа за глобалната икономика за първи път.

Крипто технологията ще улесни създаването на персонализирани цифрови икономики. В игрите това може да означава стабилни пазари в играта за търговия с уникални активи или покупки по време на игра. Екосистемите от съвместими цифрови активи могат да означават, че мечът, който печелите, играейки една видео игра, може да даде възможност на вашия герой в друга.

Блокчейн технологията, лежаща в основата на съвременните криптовалути, е идеална за установяване на самоличност. По света милиони хора са били изселени от домовете си без паспорти, издадени от правителството. Тяхното имущество, финансово минало, академични постижения и компании не могат да бъдат извлечени, защото им липсват официални документи. Ако всичко това се съхраняваше в блокчейна, хората винаги биха имали достъп до своята самоличност и своето минало.

Тъй като светът на блокчейн е неизменен, сигурен и анонимен, това е идеалното място за съхраняване на медицински досиета. Разработчиците създават решения, които дават на всеки човек собственост върху медицинските му досиета, като достъпът до лекарите е разширен, ако е необходимо.

Криптовалутата не познава граници. Днес правителствата са в състояние да упражняват контрол върху движението на пари и хора през границите. Изпращането на пари в брой до потребител на криптовалута от другия край на света отнема само секунди. Не плащате процент на услуга за онлайн доставка и няма законови ограничения. Какво ще се случи с тези услуги и банки, когато монополът им върху контрола бъде премахнат? Кой ще плаща за услугите им, когато всички имат пълно финансово самоопределение? В бъдеще достойнството и свободата на финансовата автономия ще бъдат признати за човешко право.

Именно тази визия за достойнство и свобода стои зад мотото #EverybodyDeservesCrypto на Kriptomat.

Този лозунг е стенография за ангажимента на Криптомат да играе роля в еволюцията на световните финансови системи. Криптомат възнамерява да помогне за създаването на бъдеще, в което всички хора имат достъп до финансови услуги навсякъде.

 

Източник: https://money.bg/