Пасивните инвеститори ще пострадат, какви са алтернативите

 

Инвестирането на фондовия пазар през следващото десетилетие ще стане трудна задача за тези инвеститори, които просто купуват и държат ценни книжа, смята главния стратег на Stifel по акциите Бари Банистър. Според него, на тях ще им се наложи да се подготвят за потенциална нулева доходност до 2031 г., пише Business Insider.

Банистър смята, че това десетилетие ще бъде „загубено“ с оглед на факта, че вместо общата годишна доходност на S&P 500 надхвърляща 13%, както през 2010-те години, инвеститорите трябва да се подготвят за нулева доходност на американския фондов пазар до края на 2031 година.

Макар че подобна песимистична прогноза може да се струва безумие за милионите инвеститори, които за първи път откриха фондовия пазар по време на пандемията от COVID-19 и свикнаха да очакват нови „върхове“ след всяка разпродажба, допълва Банистър.

Той отбелязва, че фондовият пазар осигурява съвкупна годишна доходност от „-0,9%“ през 2000-те години. А това десетилетие започна в разгара на „дотком балона“ и завърши с финансова криза.

Три световни компании с дивиденти, които си заслужават на фона на риска от рецесия

Starbucks има дългосрочни перспективи за растеж и солиден опит при изплащане на дивиденти

 

Основните причини за кризата, която всички започнаха да усещат още в края на миналата година, са завишените оценки на акциите, локален максимум на дела на участие сред домакинствата, както и потенциални сериозни геополитически рискове.

„Докато съществуват законите за търсенето и предлагането, ще имаме прекъсвания на веригите за доставки, геополитическа конкуренция, фиатни валути, държавен дълг, популизъм, маржове на печалба и регулаторен натиск“, обясни Банистър.

Стартирането на руската военна операция в Украйна повиши геополитическото напрежение на ново ниво, изостри прекъсванията на веригите за доставки и доведе до покачващи се цени на всичко – от пшеница до петрол и никел.

„Бих казал, че блокирането на руските финансови активи в чужбина стана такъв повратен момент, какъвто беше отказа на президента Никсън от „златния стандарт“ през 1971 година. Това показа на света, че трябва да намерят алтернативни резервни валути за своите активи“, подчертава Банистър.

Ако посочената прогноза се окаже вярна, това може да доведе до укрепване на такива валути като китайския юан. Относно Китай, мнението на Банистър е, че Китай ще нахлуе в Тайван преди края на това десетилетие.

Как кризата в Украйна наруши плановете на инвеститори по цял свят

Макроикономическите последици ще бъдат значителни – по-големи за Европа, отколкото за САЩ

 

Какъв съвет може да се даде на инвеститорите за идващото десетилетие? Мнението на стратега Банистър е, че просто купуването и държането на акции на компании от S&P 500 не е печеливша опция.

„Купуването и задържането на акции е идеална стратегия, когато пазарът е във възходяща фаза, но при низходящ тренд, това няма да донесе печалби. Пасивните инвеститори ще пострадат.“

Вместо това, инвеститорите трябва да влагат средства в реални и алтернативни активи, включително суровинни стоки и недвижими имоти. Същевременно да прилагат инвестиционни стратегии, използвани от хедж фондовете. Освен това, вероятно доходността на американските акции ще е под тази на акции на други големи икономики.

Как да разберем кои акции ще поскъпнат

Компаниите трябва да отговарят на поне едно от две определени условия

 

 

Източник: https://money.bg/