Десет милиона души от Европа, Азия, Африка са изправени пред гладна година. Войната засяга двете държави, които заедно произвеждат близо една трета от световната пшеница. Цената на зърното в световен мащаб се вдига с 21%. По-високите разходите за гориво, високите цени на торовете и необходимостта от изхранване на все по-голям брой бежанци, както и изменението на климата, ще увеличат заплахата от глад през 2022 г., пише Forbes.

Трудно ще се намерят решения за подобна криза обаче. Трудно се намират краткосрочни решения. Най-големият производител на торове Nutrien обяви, че планира да увеличи производството с 20%, но цените са толкова високи, че много от производителите в света все още няма да могат да си ги позволят.

Преди войната в Украйна 26 милиона бежанци, рекордно число в историята, разчитаха на помощи и правителствени организации за това да бъда изхранени. Войната в Украйна увеличи бежанците с още около 10 милиона.

Световната програма по прехранване на ООН очаква разходите й да нараснат със 71 милиона долара на месец само заради конфликта. Според организацията се е наложило да се намалят дажбите в Йемен на над 16 милиона души.

Близкият изток и Северна Африка са особено уязвими от по-високите цени на храните, според Световната програма по прехранване на ООН. Ливан внася около половината от пшеницата си от Украйна. За Тунис процентът е 42%, а за Йемен 22%. Цените на храните в световен мащаб вече са най-високи за всички времена, а за тези, които трябва да заменят украинската пшеница, цените ше бъдат още по-високи.

Най-големият купувач на пшеница в света обвинява „алчните търговци“ за ръста на цените

Страната внася по-голямата част от пшеницата си от Русия и Украйна

 

Русия вече ограничи износа на пшеница и царевица, а земеделският министър на Украйна заяви, че пролетната реколта може да бъде много ниска. От Украйна се спря износа на месо, сол, захар, елда, овес, просо и ръж.

Високата цена на тора също изправя пред трудности селскостопанските производители. Цените на азотните торове са се увеличили четири пъти от 2020 г.

Според експерти химическите торове са необходими за получаване на големи добиви и изхранване на нарастващото световно население.

Когато цените на торовете започнаха да растат, Министерството на земеделието на САЩ обяви, че ще създаде фонд от 250 милиона долара за инвестиране в алтернативни и произведени в САЩ торове. Правителството на Бразилия, което внася много торове от Русия, също инвестира в алтернативи. Междувременно по-рано този месец френският президент Еманюел Макрон сигнализира за подкрепа за повече инвестиции в този сектор.

Германски експерти: Светът е обречен на глад без руската пшеница

Хлебната пшеница е по-скъпа отвсякога

 

„Европа и Африка ще бъдат дестабилизирани по отношение на храната, заради ситуацията в Украйна“, коментира Макрон преди малко повече от седмица. „Ще трябва да преоценим нашите производствени стратегии“, заяви той.

Глобална заплаха за цените на храните: Ударът по най-големия производител на слънчоглед в света

Най-лошият вариант е да не се засади нищо този сезон

 

 

Източник: https://money.bg/

 

Категория: 
Ключови думи: