Износът не е забраняван, обясни министърът пред депутатите

Цялата операция по изкупуването на зърното от страна на държавата може да приключи до 15 април.
Изкупуването за държавния резерв ще започне, след като влезе в сила постановлението на Министерския съвет и бъде увеличен капиталът на дружеството, изкупуващо зърното. Това може да стане в рамките на десетина дни.

Война и земеделие 

Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов по време на изслушване в ресорната комисия в Народното събрание в сряда вечерта.
Както Агри.БГ вече писа, държавната фирма „Врана ЕАД“ ще изкупи зърно – пшеница и маслодаен слънчоглед, от името на държавата.
Фирмата е избрана, след като „Сортови семена – елит“ отказа сделката, с което бе загубено около месец време, припомни Иванов.

Той обясни за пореден път, че е предвидено механизмът за изкупуване на зърното да стане през Софийската стокова борса съобразно условията на обществените поръчки.

Междуведомствени комисии, в които ще участват представители на Областните служби по земеделие, териториалните структури на Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, ще контролират обемите зърно за интервенция. Те ще взимат проби от зърното, което ще гарантира изискуемите качества, поясни Иванов пред депутатите.
След изкупуването му зърното ще се съхранява в складове на производителите до 90 дни, като разходите ще бъдат включени в договорите с тях, както и условията за съхранение.

Цените, на които ще бъде изкупувано, ще бъдат посочени в офертата и спецификацията на отделните видове зърно – с начална цена и таван.
Отделно между МЗм и дружеството ще бъде сключен договор за възлагане, съгласуван с Министерството на финансите, което ще контролира процеса.

Министърът каза още, че не може да коментира разходите по съхранение на зърното, но това е договорено с производителите. Те ще станат известни, когато се направят точните разчети на база постъпилото количество зърно, обясни той.

Иванов посочи, че износът на пшеница от държавата върви и не е забраняван.

На въпрос защо министерството изкупува запаси от зърно само три месеца преди новата реколта, министър Иванов отговори така:
„Ако някой слага продоволствената сигурност на страната и гарантиране изхранването на българските граждани на нормални цени, пред своите печалби, аз бих го приветствал. Но, когато слагаш своите печалби и да изкараш нещо нагоре, аз съм ги призовал да бъдат национално отговорни. Ако не са се съобразили с това, то ще тежи на тяхната съвест“.

Според Иванов фуражна и хлебна пшеница има за 90 дни. „Задачата ни е да имаме необходимото количество хлебна пшеница, защото животновъдите се отказаха от фуражната“, обясни министърът.

Очакванията са реколта 2022 г. да бъде с доста по-висока себестойност и ще ядем по-скъп хляб: „Искаме ли догодина да купуваме хляб от пет-шест лева?“, попита министърът.

При ситуация, в която износът застраши оставането на достатъчно зърно в страната, би могло да се стигне до неговата забрана с решение на Министерския съвет, но никоя страна членка не е пристъпила към подобни действия, всички изкупуват зърно, а не спират износа, коментира още земеделският министър.

 

Източник: https://agri.bg/