Виждаме едни объркани, стресирани пазари, които обаче са успокоени в своята нервност и чакат да видят какво ще стане. Икономиката преосмисля газа като енергиен ресурс. Имаме енергиен източник, който е с нестабилна цена, с геополитически фактори, с липса на диверсификация на маршрутите. Може да се окаже, че газът като енергиен източник, ще бъде изоставен за сметка на други. Това каза адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник „Владимиров Кискинов“, в рубриката Checkbox на предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

 

 

Ако до сега наблюдавахме известна паника, свързана с войната в Украйна, която повдигна цените на енергийните пазари, виждаме, че с времето пазарите свикват с всички обстоятелства„. „Може да се окаже, че вместо диверсификация на маршрутите и източниците, диверсифицираме източниците на енергия, защото това също е подход, който се обмисля в Европа“. „Обмисля се преминаване към възобновяеми енергийни източници (…) и АЕЦ. Започва да се осмисля ядрената енергетика отново“.

До голяма степен вече живеем в нов енергиен (и не само) свят. Сигурността на доставките трябва да се разглежда в два аспекта. Диверсификацията не е само разнообразие на източниците, но касае и маршрутите за доставка. Това се гарантира с инфраструктура и с гъвкавост, но без да се изпада в крайности, каза Кискинов. „Трябва да има устойчив, балансиран подход. Защото енергийните пазари не са готови за това, което им се случва. На фона на всички кризи от последните години всеки един малък фактор оказва влияние на пазарите и в момента Европа плаща най-скъпия газ в света и най-скъпите цени за ток в света. И ако отпадне основният доставчик на газ в Европа, газ пак ще има, но ще е на много висока цена. Ситуацията не е безизходица, но от гледна точка на икономиката, трябва да се търси баланс“.

Виждаме успокояване на едни високи, но устойчиви ценови нива, каза Кискинов. „Както каза един от пазарните участници – войната е включена в цената“. Това означава, че ако приемем настоящата картина за статична ние ще наблюдаваме такива цени.

На пазарите на природен газ се наблюдава много интересна тенденция и тя е, че ако през различните месеци на годината имаме различни очаквания за цената му, в момента наблюдаваме на спот пазара и на фючърсите за предстоящите 9 месеца постоянна цена. Това е много нетипично за пазарите. Не виждаме намаленията през пролетно-летния сезон и очаквания за ръст през зимните месеци, обясни гостът. „Цената, която виждаме би била „пода ако ескалира войната и тавана, ако тя не ескалира“.

„Наблюдаваме едни пазари на около 100 евро, които се движат изцяло от емоции, тоест всяко изказване на ключов политик влияе на пазара“. 

При нормални търговско-икономически обстоятелства – без войни, развита икономика, отворени граници и свободни пазари, цената на газа щеше да е 25 евро, а тя сега е около 100 евро на мегаватчас, като в настоящата цена не е калкулирано ембарго върху руските енергийни доставки. Това е цена във време на монотонни военни действия, което „само по себе си е ужасяващо, но явно и с това може да се свикне“.

„Същото наблюдаваме и на пазарите на електроенергия – те са на високи, но устойчиви ценови нива. Варират около 400 евро. Наблюдаваме устойчивост и приближаване на цените за базова и пикова енергия, което също не е типично. Това обикновено става, когато има много възобновяеми източници, които подбиват цената през деня. Наблюдаваме и завишена търговия. Можем да кажем, че цените на електрическата енергия се държат като цените на природния газ“.

Интересното е, че трендът е идентичен, но абсолютно обратен при емисиите на парникови газове, каза още събеседникът. „Когато виждаме пик при природния газ и електроенергията, виждаме спад при търговията на емисии. Това също е изненадващо. Обикновено вървят заедно“.

Непазарните мерки са нещо, което трябва да помислим дали искаме да приложим, каза гостът по повод решението на някои държави за замразяване на цените за потребителите. „Ние никога не сме си мислили, че ще допираме директно икономиката, както направихме по време на Covid. Че директно ще субсидираме предприятия, защото са високи цените, че ще замразим цените за бита, защото трябва да са поносими. От кога икономиката мина в режим на директно регулиране и директно подпомагане. Ние винаги сме вярвали в пазарните отношения“. „… когато сложиш икономиката на системи, трудно ги спираш“. 

„Големият въпрос сега, ако мислим в перспектива, извън пазарите, е доколко европейското общество ще издържи на удара. Ако ние, като европейци, санкционираме инвазията на Русия, всъщност ефектът, който причиняваме е не само унищожаване на руската икономика, но и унищожение на енергийните пазари в Европа. Това води до удари по цялата линия на снабдяване. Дефицити на стоки, инфлация. Социалните последици от това са, че ударите са еднакво тежки и за двете страни и не е ясно кой ще издържи“.

Вижте целия коментар във видеото.

 

Източник: bloombergtv.bg/