Светът е на ръба на най-лошата продоволствена несигурност след Втората световна война. Тревожната констатация е на ООН и не вещае нищо добро за световната икономика. За жалост, не е и изненада. Дългата пандемия, войната в Украйна и инфлацията вече са налице и допринасят за песимистичната прогноза.

Торовете

Последните санкции, наложени на Русия и Беларус, доведоха до рекордно високо ниво на цените на торовете в световен мащаб. Двете страни са основни износители на поташ – критичен за глобалната селскостопанска индустрия, която вече се клати от смущения, свързани с пандемията.

Кризата с торовете придобива реални измерения за европейските земеделци

Заради недостига се прогнозира и продължаващ ръст на цените на храните.

Миналата седмица цените на торовете се покачиха с близо 10% спрямо предходната, според индекса на цените на торовете на Green Markets в Северна Америка. Това е най-високата ценова точка, регистрирана някога.

Индексът показва, че текущите цени са с 40% по-високи, отколкото преди месец, преди началото на военната инвазия на Русия в Украйна. Според CRU – базирана във Великобритания консултантска компания, цените на суровините, като амоняк, азот, поташ, карбамид, фосфати, сулфати и нитрати, са се повишили с 30% от началото на година, надвишавайки нивата, достигнати по време на финансовата криза от 2008 година.

Русия и Беларус

Русия и Беларус са едни от най-големите износители на торове в света. През последните дни азотният тор карбамид се търгува на 34-годишен връх от $880 за един тон в сравнение със $182 през 2020 година. Цените са се повишили с 60%, след санкциите, наложени заради войната в Украйна.

Основни строителни материали у нас липсват, вследствие на конфликта в Украйна

Върви се към оскъпяване и на новото строителство

Покачването на цените на торовете е факт и заради по-високите разходи за природен газ – жизненоважна суровина за производството на торове на основата на азот. А цените на енергията се покачват на фона на плановете на ЕС да намали зависимостта си от руските доставки на петрол и газ. Ситуацията се влошава допълнително и от забраната на Китай за износ на торове, предимно азот и фосфат.

Страхове за глобален глад

Организацията на ООН по храните и земеделието вече предупреди, че „остра продоволствена несигурност“ измъчва десетки страни, обхващащи Латинска Америка, Централна Африка, Близкия изток и Централна Азия.

„А войната в Украйна само усложни катастрофата“, коментира пред New York Times  Дейвид М. Бийзли – изпълнителен директор на Световната програма за храни на ООН.

Настоящите нива на продоволствена несигурност в света наистина не са наблюдавани от Втората световна война насам. И трябва да сме свидетели почти на чудо, за да се случи промяна към нещо по-добро.

ЕЦБ: Конфликтът в Украйна е икономически шок за ЕС

Централната банка повиши прогнозите си за инфлацията

 

Източник: https://money.bg/