Промяната в прогнозата на Goldman е последвана от реч и коментар в понеделник на председателя на Фед Джером Пауъл

 

Икономистите на Goldman Sachs Group Inc. сега очакват Федералният резерв да повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта на своите заседания по политиката през май и юни.

Икономисти, водени от Ян Хациус, казаха, че Фед вероятно ще повиши лихвата с 25 базисни точки в четирите оставащи срещи през втората половина на годината, с три тримесечни повишения през първите девет месеца на 2023 г.

Промяната в прогнозата на Goldman е последвана от реч и коментар в понеделник на председателя на Фед Джером Пауъл, че централната банка е готова да повиши лихвените проценти с половин процентен пункт на следващото си заседание, ако е необходимо, прилагайки по-агресивен тон към ограничаване на инфлацията от казаното от него само няколко дни по-рано.

Фед повиши базовия лихвен процент по заемите с 0.25% на срещата си миналата седмица – слагайки край на две години почти нулеви разходи по заеми – и сигнализира за още шест повишения от този мащаб тази година, въз основа на средната прогноза. Пауъл посочи, че повишения от 0.5% може да бъдат обсъдени, когато политиците се съберат отново на 3-4 май и на следващите сесии.

Според икономистите на Goldman езикът на Пауъл в неговата реч и забележки е ясен ястребов сигнал.

„Нашето най-добро предположение е, че промяната на формулировката от „постоянно“ през януари към „експедитивно“ днес е сигнал, че предстои повишаване на лихвения процент с 50 базисни точки“, пишат те.

„Руската инвазия в Украйна и възможността финансовите условия да се затегнат по-агресивно в отговор на по-бърз темп на затягане на Фед представляват рискове за намаляване на нашата нова прогноза“, според икономистите на Goldman, като добавят, че нито едно от двете не изглежда като пречка за тази точка.

Прогнозата за крайна лихва на Goldman е непроменена на 3%-3,25%, като началото на намаляването на баланса ще бъде обявено през май.

 

Снимка: БГНЕС

Източник: bloombergtv.bg/