Американският гигант Apple е изправен пред едно от най-големите предизвикателства досега за това как контролира и печели от App Store в Европа. Това се случва, защото ЕС подготвя нов закон за конкуренцията, който ще бъде завършен през следващите седмици, съобщават световните медии.

Новите правила ще изискват Apple да позволи софтуерът да може да бъде свалян извън нейния печеливш App Store и ще ограничи начина, по който компаниите налагат собствените си системи за разплащания в приложенията, твърдят източници, участващ в преговорите, цитирани от Wall Street Journal. Ако условията не бъдат спазени, това ще означава глоби, които могат да достигнат десетки милиарди долари.

Бюджетен iPhone и отключване на телефона с маска, ето какво още ще видим на пролетната премиера на Apple

Технологичната компания ще проведе първото си продуктово събитие за годината днес

През последните две години производителят на iPhone се бори с властите, регулаторите и конкурентите си по целия свят, за да защити начина, по който обслужва над 1 милиард потребители.

Критиците обвиняват компанията, че ощетява конкуренцията като принуждава разработчиците на приложения да използват нейния онлайн магазин и инструментите ѝ за плащане, от които придобива комисиона от 30% за покупки в приложения.

От Apple твърдят в своя защита, че дава на потребителите си избор да ползват дигитална платформа, която е станала популярна сред хората и че предложените промени ще изложат клиентите им на заплахи за сигурността и поверителността. Това щяло да повлияе негативно и на цялото iPhone преживяване.

Най-голямата заплаха за Apple от закона идва от разпоредба, която ще позволи на производителите на софтуер да имат достъп до iPhone чрез т.нар. „странично зареждане“, извън правилата и схемата на App Store.

Конкуренти и критици на Apple обаче се надяват, че новият закон на ЕС ще служи като катализатор за други места, като САЩ например, където се чака подобен законопроект да бъде разгледан от Конгреса.

Apple спира продажбата на продуктите си в Русия

Заради инвазията в Украйна

 

Източник: https://money.bg/