Пазарът на пшеница е реагирал на войната в Украйна с рязък скок от 30%, съобщи шефът на ССБ

Изкупуването на зърно за запълване на държавния резерв ще се случи тази седмица на борсата. Цената, на която ще се изкупува хлебната пшеница, е 570 лв./тон.  Ще се изкупува също фуражна пшеница, царевица и слънчоглед, съобщи Иван Манев от ПГ на „Продължаваме промяната“ пред БНТ.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Ако държавата не купи това зърно, бизнесът го продаде, защото има голямо търсене и стане нещо с реколта 2022 – какво правим”, обоснова решението на управляващите депутатът. В ефира на Националната телевизия изпълнителният директор на Софийската стокова борса (ССБ) Васил Симов обяви, че от началото на март няма никакви сделки на ССБ. Всеки казва, че изчаква да види държавата на колко ще купува.

Той припомни, че пазарът вървеше доста предвидимо до Нова година с през декември – януари започна едно поскъпване. Когато войната в Украйна започна, цените рязко тръгнаха нагоре. „Украйна престана да дава котировките, тъй като борсата й спря да работи”, допълни Симов.

По думите му пазарът на пшеница е реагирал на войната в Украйна с рязък скок от 30% и въпреки, че последните 2-3 дни се намираме в период от леко поевтиняване, то скокът от 30% не може да бъде компенсиран. Експертът очаква това да стане възможно с прибирането на новата реколта.

„Ние в Черноморския басейн ще усетим по-засилено търсене, тъй като Украйна не може да изнася. Това е шансът на българските търговци сега да успят да изнесат по-големи количества зърно, за да се внесат свежи пари. Чуваме, че и държавата ще се появи като купувач, а това са добри новини за българските търговци, обясни Симов.

Той също смята, че торенето на пролетниците ще е малко по-скъпо, но подчерта, че торове се произвеждат и в България и производителите гарантират, че ще има достатъчно торове.

„Украйна произвежда над 30 млн. тона слънчоглед и тя е най-големият износител, затова сега суровината слънчоглед поскъпва. Ние не сме зависими от слънчогледа в Русия и Украйна, категоричен е Симов.

Според него обаче, в световен аспект ще има недостиг на слънчоглед, докато в България има слънчоглед и проблем с олиото нямаме. Тепърва се сеят слънчогледът и царевицата, които се жънат през септември. Надявам се реколтата да е добра, допълни Симов.

 

Източник: https://agri.bg/