Васко Начев, енергиен експерт, в „Светът е бизнес“

България трябва час по-скоро да върви в посока децентрализация в енергетиката. Поскъпването на газа от 1 април няма да бъде толкова голямо, защото пазарът няма да го понесе – виждаме изтощение, а не успокоение. Полезен ход на Европа в енергийната война не съществува. Изкуственото напомпване в посока нисковъглеродна икономика е причината сега да се озовем в подобна ситуация. Но ако не се спрат финансовите потоци в посока Русия, агонията ще продължи много по-дълго време. Въпрос на избор е. Това каза Васко Начев, енергиен експерт, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Полезните ходове не са много. Или трябват драстични мерки, или все повече от „пасажерите в лодката ще започнат да връщат“, каза гостът. „За съжаление това е картината и ако искаме да запазим повече пасажери в относително добро състояние, мерките трябва да са драстични на глобално ниво. Глобалният свят ще трябва да се изправи срещу това безумие [на войната], защото цента на неизвестността може да тръгне във всяка посока на развитие занапред“.

„Предстои преразпределение в глобален аспект – на света като цяло в икономическо, политическо и всякакъв друг вид отношение. Светът е различен и това преструктуриране ще отнеме немалко време, въпреки че динамиката е на високо ниво. Няма да е никак лесно за неизвестно колко години напред с това, което се случи в Украйна“. 

Полезен ход на Европа в енергийната война не съществува. В най-добрия вариант, според пресмятанията на хартия, ако Европа се откаже от руския газ за 2022 година ще се появи дефицит от 62 млрд. куб. м. газ. Просто няма от къде да дойде това количество, категоричен бе Начев. „Европа през 2021 година е внесла 155 млрд. куб. м. от Русия. За месец март са увеличени с 30% доставките от Русия спрямо февруари. На всички ни се иска при сегашната ситуация да забравим за съществуването на Русия, но това няма как да стане с магическа пръчка от днес за утре. Руснаците го знаят, разбира се“.

Европа тръгна в посока нулеви въглеродни емисии и нисковъглеродна икономика, а не беше готова за това. Повече ВЕИ означаваше повече газ и ние се оказахме в клещите на Русия. Тази политика, която се води най-вече след 2015 година е една от причините руснаците да се чувстват толкова сигурни в така създалата се ситуация, заяви експертът. По думите му Зелената сделка „може да остане на хартия“. „Чуват се гласове, че сме били закъснели, ако е била реализирана, нещата нямаше да са такива. Но толкова много „ако“ не променят ситуацията. Аз съм скептичен за много дълго време напред. Да, ще започне едно масово преструктуриране, ще се хвърли немалко енергия в тази посока, но за съжаление нещата не стават от днес за утре“.

„Изкуственото напомпване в посока нисковъглеродна икономика е причината сега да се озовем в подобна ситуация“. 

На въпроса дали са възможни санкции, които да засегнат доставките на руски газ за Европа гостът каза, че „това ще бъде последното нещо, на което ще се посегне, и от страна на Европа, и от страна на Русия“. „И двете страни добре си дават сметка, че това ще доведе до много тежки последствия за много дълго време напред, и за едната, и за другата страна. Много преди това би се посегнало на нефта“.

Колебанията за налагане на ембарго върху руския петрол от страна на Европа са немалко. Европа вечно чака някой друг да й свърши работата, каза още гостът. „Посланията, които Европа трябва да отправи към Русия и в частност Путин трябва да бъдат кардинално ясни и с много строги мерки в тази посока, защото всеки божи ден към Русия от Европа се отправят едни 900 млн. евро. Всеки божи ден. Около 400 млн. евро на ден Европа плаща на Русия за газ, а повечето пари са за нефт. Ако посегнем на нефта, Европа може да извади част от стратегическия си резерв и за 30 дни да спре доставката на нефт от Русия“. Това ще има огромен ефект, „не само към сегашната ситуация, но и за много време напред“.

„Това би извадило от строя индустрията като цяло в Русия, защото ако спрат сондажи, които се намират в Далечния Изток, никога няма да могат да тръгнат отново. Това означава, че след цялата тази история да се правят нови сондажи, да се пускат в експлоатация… Ще се разстрои нефтения пазар за много години напред и Русия ще плати неимоверно висока цена ако Европа наложи ембарго. Но не е лесно да се вземе едно такова решение“. 

Не може да бъде компенсирано количеството петрол, което предлага Русия за пазара, заяви Начев. „Русия доставят около 5 млн. барела на ден, като за Европа са 2,5 млн. барела. Дори и Иран да се върне на пазара, той пуска не повече от 300 хиляди барела на ден, а Венецуела би могла да добави още 100 хиляди. Алжир се връща с добивите от 2019, но това означава след няколко дни да имаме още 10 хиляди барела допълнително. Тези 2,5 млн. барела руски петрол не могат от днес за утре да бъдат балансирани. Със сигурност във времето пазарът ще се саморегулира, но най-вероятно цените ще са на по-високи нива, ако Русия излезе от пазара“.

„Ако Саудитска Арабия се включи и в тези санкции нещата ще придобият много по-лесен характер, но не трябва да забравяме, че през 2017 година именно Русия спаси ОПЕК. Иначе организацията беше пред разпад. Нормално е на първо четене реакцията на Саудитска Арабия да е отрицателна и че не желае да участва в тази коалиция срещу използването на руски нефт на пазара. Но ще дойде време, когато нещата ще трябва да се сложат на масата и да се видят плюсовете и минусите. Арабите са доста прозорливи и ще го направят в един момент, ако нещата продължават с тези размери в Украйна“. 

Що се отнася до енергетиката в България събеседникът каза, че „час по-скоро“ страната ни трябва „да върви в посока децентрализация“. „На нас не ни трябват огромни мощности, парогазова централа или друг подобен вариант, защото такива гигантски мегапроекти водят до централизиране, насочване на фокуса на влияние в даден регион и това предопределя съответните зависимости. А когато има децентрализация – малки, разпръснати мощности – тогава нашата система ще получи доста по-голяма гъвкавост, която несъмнено е нужна, не само на България, но изобщо в глобален аспект. Това е хитът – децентрализация на мощности и ние трябва да вървим в тази посока“.

„Много е важно какво още се случва в Украйна, защото пазарът реагира в две направления – първо от ситуацията и след това идва спекулативният елемент. Спекулантите търгуват със страхове. Има ли страх, пазарът лесно може да бъде манипулиран в една или друга степен. Естествено, такива действия са неустойчиви, но периодически ще наблюдаваме скокове“.

Поскъпването на газа от 1 април „няма да бъде толкова голямо“, заяви енергийният експерт. „Защото виждаме изтощение на пазара, а не успокоение. Тези цени пазарът няма как да ги поеме и е въпрос на време той да се саморегулира“.

„Разбира се, нивата, каквито бяха 2020 година, трябва тотално да ги забравим, дори и в сънищата си и да не очакваме нещо подобно. Но и няма вариант за цени от порядъка на 3000 долара за 1000 кубически метра газ. Пазарът не може да издържи на такива нива. Виждаме, че независимо от критичната ситуация от случващото се в момента, от колебанието на пазара, от динамиката, цените слязоха доста надолу“.

Вижте целия коментар във видеото.

 

Източник: bloombergtv.bg/