Федералният резерв тази седмица е изправен пред огромното предизвикателство да започне да отменя огромната си икономическа помощ в момент, когато условията са далеч от идеалните, пише CNBC.

В разгара на геополитическа криза в Украйна, икономика, която се забавя и фондовия пазар е в състояние на смут, се очаква Фед да започне да повишава лихвените проценти след края на двудневната си среща в сряда.

Тези три елемента представляват обезсърчително предизвикателство, но растящата инфлация, върху която Фед ще се съсредоточи най-много, когато заседанието му започне във вторник.

„Икономическите перспективи подкрепят настоящите планове на Фед да повиши лихвения процент по федералните фондове през март и да започне да намалява баланса си през лятото“, пише Дейвид Кели, главен глобален стратег на JPMorgan Funds. „Въпреки това, има редица области на несигурност, които трябва да ги направят малко по-предпазливи при затягане.“

Заседанието на Федералния комитет за отворен пазар обаче ще се фокусира върху нещо повече от едно единствено повишаване на лихвите. Ще има и корекции на икономическите перспективи, прогнози за бъдещия път на лихвените проценти и вероятно дискусия за това кога централната банка може да започне да намалява притежанията си в портфейла от облигации.

Пазарите не се съмняват, че Фед ще предприеме увеличение с четвърт процентен пункт или 25 базисни пункта на тази среща. Тъй като централната банка като цяло не обича да изненадва пазарите, това почти сигурно ще се случи.

Членовете на комисията ще актуализират своите прогнози чрез „точковия график“ – в който всеки служител начертава една точка в мрежа, за да покаже къде според тях ще отидат процентите тази година, следващите две години и по-дългия диапазон.

„25-тата година е даденост. Най-важното е това, което идва след това“, каза Симона Мокута, главен икономист в State Street Global Advisors. „Много може да се случи между сега и края на годината. Несигурността е супер висока. Компромисите се влошиха значително.“

Още по темата:

Какви са очакванията на Фед относно инфлацията?

Обмисля ли Фед затягане на паричната си политика?

 

Източник: https://www.infostock.bg/