S&P 500 се представи толкова лошо тази година, че сега се търгува при изключително ниско ниво. Това обикновено представлява привлекателна възможност за дългосрочни инвеститори.

Пазарният бенчмарк, спаднал с повече от 11% за годината, току-що направи така нареченото „смъртоносно пресичане“. Това е, когато 50-дневната пълзяща средна на индекса падне под 200-дневното число.

Това е сигнал, че има нещо на пазара, ако някой има нужда от повече доказателства. В нормални времена, когато акциите се покачват, средната стойност на последните цени е по-висока от цифрата за 200 дни, тъй като дългосрочната цифра включва нива, когато акциите са били по-ниски.

Цените на акциите паднаха под дългосрочната си тенденция, тъй като инвеститорите разглеждат настоящите огромни рискове за икономиката. Войната между Русия и Украйна доведе до санкции срещу руския износ на стоки, които намалиха количеството на тези стоки на световния пазар, изпращайки цените през покрива.

В резултат на това потребителите биха могли да се оттеглят от разходите. Дори преди атаката на Русия, инфлацията се покачваше, оказвайки натиск върху централните банки да забавят икономиката, за да държат цените под контрол. Вече се очаква централните банки да вдигнат лихвените проценти няколко пъти тази година.

Смъртоносното пресичане на S&P 500 достига в момент, когато 50-дневната пълзяща средна стойност на индекса е около 4465. Това е под нейната 200-дневна пълзяща средна от 4467 пункта.

Въпреки, че това кара нещата на фондовия пазар да се чувстват мрачни, вероятно е добър момент за дългосрочните инвеститори да купуват акции. Исторически, S&P 500 има тенденция да отчита впечатляващи печалби през 12-месечния период след първоначално затваряне при смъртоносно пресичане. Въз основа на 53-те пъти, когато индексът е затварял в територия на смъртоносно пресичане, средната печалба през този период е 6,3%, според Dow Jones Market Data.

Разбира се, индексът може да остане в смъртоносно пресичане за известно време; средният период е 155 търговски дни. Но печалбите се материализират. Последният път, когато индексът затвори в територия на смъртоносно пресичане, беше на 30-ти март 2020 г., когато имаше чувството, че небето пада с настъпването на пандемията. От този момент индексът нарасна с повече от 55% през следващата година.

Въпросът е, че в един момент макроикономическият риск, който понижава акциите, се отразява напълно в техните цени. И докато корпоративните печалби продължават да растат, акциите ще продължат да нарастват в някакъв момент.

Още по темата:

Смъртоносното пресичане при Dow Jones не е чак толкова страшно!?

 

Източник: https://www.infostock.bg/