Впоследствие обаче криптовалутата изтри ръстовете и отново е на червено

Биткойнът, етерът и доуджкойнът поскъпнаха за кратко в понеделник, след като изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск написа в Twitter, че притежава такива токени и не планира да ги продава.

Биткойнът, който поевтиняваше с 2,9% преди съобщението, за кратко изтри загубите, преди да мине на червено отново. Минути след 9:30 ч. цената му е надолу с 0,5% до 38 906,60 долара, показват данни на CoinGecko.

 

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinGecko

Етерът пък поскъпна с до 2,3%, преди да отстъпи с 0,1%. Доуджкойнът напредна с 3,8%, като сега е назад с 1,2%.

Най-богатият човек на света написа в Twitter в понеделник, че няма намерение да се разделя с притежанията си.

„Все още притежавам и няма да продавам моите биткойни, етери и доуджкойни“, написа той.

Илон Мъск неведнъж е създавал волатилност за криптовалутите с изказванията си в социалните мрежи. Миналия май той заяви, че не е и няма да продава доуджкойни – токен, създаден като шега през 2013 г. През октомври той заяви, че притежава доуджкойни, етери и биткойни.

Този път Мъск отново публикува анкета в Twitter за вероятното равнище на инфлацията през следващите няколко години. Майкъл Сейлър, главен изпълнителен директор на MicroStrategy и привърженик на биткойна, отговори: „Слабите валути ще се сринат и изтичането на капитал от кеша, дълга и акциите на стойността към дефицитните притежания като биткойна ще се засили“.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова
Източник: https://www.investor.bg/