Акциите на най-популярните китайски технологични компании се понижиха, след като американският регулатор назова пет китайски фирми, които могат да бъдат премахнати от американските фондови пазари, съобщава CNN Business.

Причината е, че въпросните корпорации не са изпълнили изискванията за одит. Имената, цитирани от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, са компанията за бързо хранене Yum China Holdings (YUMC), технологичната фирма ACM Research (ACMR), биотехнологичната група BeiGene (BGNE), Zai Lab (ZLAB), както и фармацевтичната компания Hutchmed.

Alibaba ще инвестира 100 милиарда юана в Китай за „общия просперитет“

Сумата е предвидена до 2025-а година

 

Акциите на големите технологични гиганти обаче също се понижиха, защото инвеститорите са загрижени, че тепърва все повече компании от Китай могат да бъдат добавени към списъка на американския регулатор.

Акциите на Alibaba (BABA) паднаха с над 5% в петък на борсата в Хонконг. Нейните тези, котирани в САЩ, приключиха надолу със 7,9% още в четвъртък – 10 март. JD.com (JD) се понижи с 11% в Хонконг, а Baidu (BIDU) с близо 5%.

Nasdaq Golden Dragon China – популярен индекс, който проследява повече от 90 китайски компании, търгувани в Съединените щати, падна с 10% в четвъртък и така 10 март се превърна в най-лошия дневен спад от октомври 2008 година. Yum China (YUMC), която притежава марките KFC и Taco Bell в Китай, падна с 11% на Wall Street.

Въпреки че новите американски правила се отнасят за всяка чужда компания, фокусът върху Китай е очевиден. Пекин често се съпротивляваше на подобен контрол в миналото. Той изисква компаниите, които се търгуват в чужбина, да държат одиторските си документи в континентален Китай, където не могат да бъдат проверявани от чуждестранни агенции.

Финансовите анализатори коментират, че САЩ отвръща на удара, след като Китай от месеци прави всичко възможно да усложни правенето на бизнес от страна на американски компании на територията на страната.

Юанът набира сили, Китай е по-готов за външен шок от другите големи икономики

Доларът се обезценява спрямо основните свтеовни валути

 

Източник: https://money.bg/