Със свое решение правителството оттегли предложението до Народното събрание за даване на съгласие за увеличаване дяловете на страната ни във внесения уставен капитал на Международната инвестиционна банка (МИБ), съгласно Програмата за капитализация на Банката за периода 2018-2022 година.

Страните членки на банката, която е основана през 1970 г., са България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия.

На 3 март тази година стана ясно, че правителството ни е решило да прекрати членството си в Международната инвестиционна банка и Международната банка за икономическо сътрудничество, което е съгласувано с всички държави членки на Европейския съюз. Решението бе обявено от шефката на кабинета на премиера Лена Бориславова.

Припомняме, че служебният кабинет на Стефан Янев беше гласувал на последното си заседание на 12 декември миналата година  решение да налее в капитала на Международната инвестиционна банка 45 422 195.92 лв. от бюджета.  Решението бе внесено за одобрение в Народното събрание, но не е прието още.

Meждyнapoднaтa инвecтициoннa бaнĸa  е създадена с цел съдействие на инвестиционната дейност и задълбочаване на икономическото сътрудничество главно между социалистическите страни, членуващи някога в Съвета за икономическа взаимопомощ. B пocлeднитe гoдини инcтитyциятa пpeдocтaви зaeм нa „Eвpoxoлд“ зa пoĸyпĸaтa нa aĸтивитe нa СЕZ в Бългapия, ĸaĸтo и нa „Xювeфapмa“, „Πpиcтa oйл“ и oбщинcĸoтo дpyжecтвo „Цeнтъp зa гpaдcĸa мoбилнocт“.

 

Източник: https://www.banker.bg/