Криптовселената направи бързо трансформацията от академични бели книги към приложения в реалния свят през последните няколко години. Това е видно от факта, че крипто икономиката сега се оценява на повече от 2,5 трилиона долара и има над 12 000 съществуващи проекта, свързани с криптовалутите.

Някои важни етапи, които помогнаха на индустрията да получи масово признание, включват по-широкото приемане на биткойн, доказано от приемането му като законно платежно средство в Салвадор, увеличената употреба на криптовалути в света на бизнеса, доказано от използването на блокчейн от Walmart за система за проследяване на храни, и разрешаването на крипто сделки от големите банки.

В допълнение към тези важни етапи, крипто светът също стана свидетел на експлозия в инвестициите. Според доклад на The Block, индустрията за рисков капитал е наляла повече от 25 милиарда долара в криптовалута през 2021 г., което е 719% увеличение на годишна база. Имаше и увеличение от 491% в броя на свързаните с криптовалута еднорози през 2021 г.

С нарастването на крипто треската все повече компании и институционални инвеститори претеглят общите си стратегии и формулират някаква позиция на крипто пазара, за да се възползват от този огромен бум. Дори онези инвеститори, които имат проблеми с волатилността на цените на цифровите активи, могат да получат експозиция към криптовалута чрез инвестиции във фирми като Visa, Block и PayPal Holdings, наред с други, разгледани подробно по-долу.

Основател на крипто борса, работил в McDonald’s, влезе в редиците на най-богатите милиардери света

Той надминава индийския магнат Мукеш Амбани в класацията на Bloomberg

 

На база на внимателна оценка на крипто-пазара през последните няколко седмици, от изданието Insider Monkey правят класация на 10-те криптовалути, които са най-подходящи за насочване на малка сума средства от инвеститорите (в случая се говори за 1000 долара). Подробностите за всяка криптовалута са споменати заедно с дискусия около водещи компании, работещи в сектора, за да предоставят на читателите някакъв контекст за избора на съответната дигитална валута.

Данните от около 900 елитни хедж фонда, проследени от Insider Monkey през третото тримесечие на 2021 г., бяха използвани за идентифициране на броя на хедж фондовете, които държат дялове във всяка валута.

Ето и топ 10 от тях:

  1. Tether

Tether е една от най-популярните „стабилни монети“ на пазара. Той има за цел да сведе до минимум волатилността, свързана с други монети, което го прави по-подходящо средство за инвестиране. Цената на стабилните монети обикновено е обвързана с актив от реалния свят.

В случая на Tether, този актив е щатският долар. Цената на 1 Tether обикновено е около 1 долар. Основната стойност на Tether и стабилните монети като него се крие в използването им като токени за търговия с други криптовалути. Монетата Tether в момента има пазарна капитализация от около 78 милиарда долара, което я прави третата по големина криптовалута в обращение.

  1. Uniswap

Uniswap е местната валута на Uniswap Exchange, блокчейн, който позволява директно търговията с токени на Ethereum. Uniswap Exchange е една от най-популярните децентрализирани борси за търговия с криптовалути. За разлика от традиционните обмени, при които централните органи управляват транзакции, децентрализираните обмени се изпълняват чрез набор от автоматизирани интелигентни договори, внедрени чрез независими мрежови компютри.

Тези децентрализирани борси не изискват отваряне на акаунт или предоставяне на лична информация, но са отворени за всеки, който желае да извършва транзакции. Валути като Uniswap стават все по-масови чрез усилията на фирми като CME Group Inc., базираната в Илинойс борса за деривати, която приема крипто сделки на платформата. В края на третото тримесечие на 2021 г. 64 хедж фонда в базата данни на Insider Monkey притежаваха дялове на стойност 2,66 милиарда долара в CME Group Inc.

  1. Stellar

Stellar е блокчейн мрежата, която използва криптовалутата Stellar Lumens. Основната цел на мрежата Stellar е да преодолее пропастта между цифровите монети и традиционните фиатни валути. За разлика от други криптовалути, Stellar не се стреми да замени фиатните пари, а по-скоро да внесе фиатните пари в новата ера на дигитализация.

Stellar е основана през 2014 г. от Джед Маккалеб, основателят на монетата Ripple, и Джойс Ким. Той беше пуснат през 2015 г., преди дори Ethereum. Мрежата Stellar позволява на потребителите да изпращат фиатни валути през граници с висока скорост и с ниски такси.

Тази малка територия се стреми да стане световна крипто столица

Вече се извършва интеграция на фондовата борса с търговията с криптовалути

 

  1. Paribus

Paribus е криптовалута, която се захранва от мрежата Cardano и се използва за заемане и отдаване на заеми на NFT, ликвидни позиции и синтетични активи. Paribus има за цел да отключи истинския потенциал на NFT и други цифрови активи, за да могат те да станат финансови инструменти, които могат да се търгуват с помощта на различни блокчейн мрежи.

Монетата Paribus има максимално количество от 10 милиарда жетона и в момента съществуват около 500 милиона монети. Монетата Paribus има пазарна капитализация от около 9 милиона долара, но висок обем на търговия. Възходът на криптовалути като Paribus става възможен от възгледите на хора като Илон Мъск, най-богатия човек в света и шеф на Tesla, базирания в Калифорния производител на електромобили.

  1. Aldrin

Aldrin е друг децентрализиран обмен, който бързо става популярен. Той използва монетата Aldrin като собствен токен за сделки на платформата. Работи в блокчейн мрежата на Solana. Ликвидността, от която се нуждае Aldrin Exchange за улесняване на сделките на платформата, се осигурява от самите потребители.

Това също така дава на потребителите допълнителен стимул да печелят награди, като допринасят повече за ликвидния пул. Сделките, които се случват на платформата, използват интелигентни договори, за да предлагат мигновени преводи.

Монети като Aldrin станаха критични за цялостното функциониране на крипто икономиката чрез усилията на компании като NVIDIA Corporation (NASDAQ:NVDA), производителят на микрочипове от Калифорния. В края на третото тримесечие на 2021 г. 83 хедж фонда в базата данни на Insider Monkey притежаваха дялове на стойност 10 милиарда долара в NVIDIA Corporation.

  1. Polygon

Polygon е ребрандираната версия на блокчейн мрежата MATIC. Мрежата е разработена от трима индийски инженери, които търсят решение на проблемите в блокчейна на Ethereum, което включва ниска пропускателна способност, високи такси и ограничени възможности за разработчици.

Polygon е платформа за мащабиране от два слоя, която позволява на базираните на Ethereum приложения да работят с по-голяма гъвкавост. Успехът на тази мрежа се доказва от факта, че повече от 3000 DeFi приложения вече работят в системата, включително 80 големи имена, които мигрират от мрежата на Ethereum. Мрежата Polygon е напълно съвместима с приложенията, разработени за Ethereum.

Войната на Китай с крипто копачите преобърна глобалната индустрия за добив на биткойн

10% от свързаните с крипто бизнеси, които са оперирали в Китай преди забраната, все още работят там

 

Мрежата използва консенсусен механизъм за доказване на залог. Той прави това чрез използване на странична верига в блокчейна на Ethereum, метод, използван и от други монети за по-ефективно групиране на данни, за да се реши проблемът с високите такси и ниските скорости на транзакциите на Ethereum.

  1. Loopring

Loopring е децентрализирана платформа за обмен, базирана на блокчейна на Ethereum. Основната цел на платформата е да позволи на потребителите да търгуват широко в различни системи и борси. Той предлага по-голяма ликвидност за сделки от други платформи. За да извършват сделки, потребителите правят поръчки с помощта на портфейла Loopring.

Тези поръчки се отнасят към блокчейна Loopring, който използва интелигентни договори и релейни възли извън веригата. Ring miners гарантират, че тези поръчки могат да бъдат изпълнени и да бъдат компенсирани за проблемите си чрез местни монети или разделени маржове от различни поръчки.

Loopring е различен от другите борси, тъй като използва внимателен процес на нанизване на поръчките и тяхното изпълнение чрез съпоставяне на пръстени. Съпоставянето на пръстени може да включва повече от две страни. Това прави процеса на валидиране на поръчката по-бърз и по-лесен. Loopring по същество позволява на потребителите да изграждат обмен с висока пропускателна способност и обмен без попечителство в мрежата на Ethereum.

  1. Harmony

Harmony е блокчейн платформа, която има за цел да предостави криптовалута, която е безкрайно мащабируема. Мащабирането на монетите обикновено включва компромис по отношение на сигурността или децентрализацията, но Harmony решава това чрез комбиниране на споделяне на данни и мащабирана децентрализация.

Fitch: Нерегламентираното „копаене“ на криптовалути носи рискове за енергийния сектор

Годишното търсене на електроенергия само за биткойни е сравнимо с потреблението в страни като Норвегия и Швеция

 

Harmony също така управлява пазар за заменими и незаменими активи. Една от основните цели на мрежата е да изгради онлайн общност, достатъчно силна с течение на времето, за да бъде жизнеспособна алтернатива на централизацията на съвременното общество. Harmony използва механизъм за доказване на залога за валидиране на транзакции и също така гарантира сигурни и бързи трансфери.

През последните няколко месеца той беше един от изтъкнатите печалби на криптовалута на фона на по-широко затишие около растящия пазар. От януари 2021 г. цената на една монета Harmony се е увеличила с около 4000%. В момента монетата има пазарна стойност от близо 3 милиарда долара.

  1. Curve

Това е криптовалута, която стартира през януари 2020 г. Това е децентрализирана борса, която използва блокчейн на Ethereum за транзакции. Тази борса е различна от другите борси, тъй като позволява на потребителите да изпълняват поръчки, дори ако в платформата няма други купувачи и продавачи за тази конкретна търговия.

Това става възможно чрез ликвидните пулове на Curve. Потребителите допринасят за ликвидността на борсата и след това се компенсират чрез процент от таксите за търговия на платформата. Curve също така позволява на потребителите да печелят награди от вноски в други ликвидни пулове.

Curve стана известен с приоритизирането на сделките със стабилни активи и по този начин не страда от волатилността, свързана с цялостния крипто пазар, която често води до „неуспешни сделки“ на други борси. Други платформи също използват пазара на стабилни монети на Curve, за да търгуват с тези активи.

  1. Algorand

Криптовалутата е създадена през 2017 г. от екип, ръководен от Силвио Макали, професор в MIT и експерт по криптография. Валутата беше приета като първата национална цифрова валута от Маршаловите острови през 2020 г. Използването на Algorand улеснява финансовите институции на Маршаловите острови да бъдат част от световната икономика, тъй като мрежата им позволява да преместват пари с по-високи скорости и за по-ниски такси от традиционните банки.

Мрежата Algorand е по-бърза и по-ефективна верига, базирана на протоколите на Ethereum. Algorand има силен фокус върху увеличаването на транзакциите в секунда във веригата до 1000. В момента мрежата Ethereum може да поддържа само до 30 транзакции в секунда, проблем, който също е причина за по-високите такси на платформата. Algorand също има за цел да финализира транзакциите в мрежата за максимално време по-малко от пет секунди.

В кои държави се използват най-много криптовалути?

Популярността им расте

 

Автор: Теодор Минчев

Източник: https://money.bg/