Иво Ст. Ковачев, старши фонд мениджър Global EM в JO Hambro Capital Management, във „В развитие“

Не виждам за сега вероятност за тотално изключване на Русия от финансовия и икономически свят, въпреки че не очаквах чак такава ескалация. Това каза Иво Ст. Ковачев, старши фонд мениджър Global EM в JO Hambro Capital Management, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

Глобалната икономика работеше на базата на един елементарен поток с руски суровини, германски машини, китайски труд и американски пазар. Този поток за съжаление бе прекъснат в някаква степен за пръв път от САЩ, когато Доналд Тръмп започна да атакува Китай, каза Ковачев. „Сега се атакува Русия по политически причини. Западът използва финансови санкции с изключително строги мерки – блокиране на активите на Руската централна банка. Това е т.нар. нуклеарна финансова опция, тоест Западът натисна вече нуклеарното копче в символичния смисъл на финансови санкции“. „Все още Сбербанк и Газпромбанк не са изключени от SWIFT системата с цел да продължава да се продава газ и петрол и обратно към Русия да вървят парите“.

„Очевидно е, че при всяка криза, както пише в учебниците, някои хора ще си загубят богатството, вече го виждаме. Ние не се интересуваме от проблемите на олигарсите, но ще загубят пари и по-обикновените хора. С продажбите за 1 цент на руските акции, листвани в Лондон, първите, които загубиха са английските пенсионери, които имаха пари в английските пенсионни фондове“. 

Свидетели сме на ново историческо преразпределение, подчерта Ковачев. „Сега Русия на държавно ниво ще закупи тези акции на компании, които бяха обезценени. Някои от олигарсите ще си загубят част от богатствата. Чувам, че има и други купувачи на тези акции, суверените от Близкия Изток също купуваха в това суперпродаване във Великобритания“.

„Виждаме голямо насочване на финансови потоци, излизащи от Русия. Тези пари трябва да отидат някъде. Те отиват в Бразилия, защото това е другата голяма страна, известна със своята суровинна база, която включва и петрол, и метали, и храни. Това е много важно, защото по отношение на храните трябва да се заместят липсите от Украйна“. 

Целта на санкциите на тази нуклеарна финансова атака на Запада към Русия е да се подготвят максимално добри позиции за Запада и за Украйна при преговорите, обясни Иво Ст. Ковачев. „Тъй като Русия не може да отговори финансово, не й остава нищо друго, освен да продължава да ескалира ситуацията военно. За това за сега те не се спират и се мъчат да завладеят максимално голямо пространство – например на морето, което е много лошо за България – за да имат също силни позиции при преговорите“.

„Днес получихме първия позитивен знак от САЩ – заместник държавният секретар направи позитивно изказване като каза: „Добре, ние ще спрем тези санкции, ако се седне на масата за преговори и се постигне някакъв успех“. Защото се говореше, че тези санкции ще стоят години напред, както беше с Иран. Виждаме, че в момента, в който ситуацията се смени малко – сега има нужда цената на петрола да падне – веднага се започват преговори с Иран и вероятно на Иран ще му бъде позволено да изнася официално петрол, за да се намали цената на петрола“. 

„Трябва да признаем, че политиката е едно нещо, бизнесът е друго нещо, но те работят заедно“, заключи гостът.

Ако една руска фирма не е в списъка на санкционираните фирми, на теория нищо не й пречи да отиде в някоя Западна банка, да си отвори сметка и да се опита да прави бизнес. Естествено трябва да се намери контрагент и от другата страна. Не всяка банка ще се съгласи. Трябва и Западният контрагент да прецени дали си струва този репутационен риск. Тоест, това са въпроси, които зависят повече от Западната страна, въпреки че правно няма такава забрана, обясни Ковачев.

За съжаление центалните банки биха могли да помогнат и ще помогнат“ на Западния свят да понесе своята част от тежестта на наложените санкции срещу Русия, каза събеседникът. „Казвам за съжаление, защото аз съм много консервативен по линия на инфлацията. Ние с вас бяхме първите в България, които официално предупредиха за идващата инфлация, много преди това да се посочи в Европа, да не говорим за България. Сега тези банки получават много добро извинение да не вдигат тези лихвените проценти достатъчно. Това е много сериозен проблем“.

„Имаше три момента с инфлацията. Първо, трябваше да се предвиди, да се прогнозира, че идва инфлация. Това беше първата стъпка. Когато вече не можеха да отрекат, че има инфлация, защото тя влезе в официалните числа, се появи онова трагикомично изказване на Фед, че това ще е „временно“. Тогава ние, като инвеститори и макроикономисти, трябва да направим следващото инвестиционно решение – вярваме ли в това или не. Понеже ние живеем в едно отворено време, изпълнено с информация, именно задачата на професионалните и отговорни икономисти е да направят тези прогнози, а не само да стоят и да казват – „О, Фед каза, че това ще е временно, значи ще е временно“. Ясно бе, че няма да е временно, ако направите обективен и сериозен анализ. Така че, това беше второто инвестиционно решение. И сега дойде третото – Фед отново призна – „Е, да, вярно е, че няма да е временно, щем не щем ще започнем да вдигаме лихвените проценти“. Е, добре, аз питам, когато инфлацията в САЩ официално е 5-6%, за Европа няма и да говорим, особено сега с вдигането на петрола и газа и т.н. и като вдигне Фед лихвите с 25 базисни пункта, какво ще смени това. Нищо няма да смени. Това са символични стъпки, които реално не помагат и затова виждаме, че материалите, металите, петрола, хранителните продукти, пестициди, всички скачат много“.

„Стагфлационният риск се очертава като основен поне в контекста на UK, а и за САЩ. Вероятно това ще бъде цената, която на този етап ще трябва да понесат Западните общества. Колко дълго Русия може да си позволи да издържи на тази преса от страна на финансовите пазари и санкционен режим?“, запита Делян Петришки.

„Никой не може да отговори за Русия, но за САЩ ситуацията не е съвсем лоша“, отговори гостът. „От тази ситуация САЩ до голяма степен печели. Европа от друга страна е в много тежко положение. Точно в Европа лихвите остават ниски. Точно Европа е ударена много силно от цените на газ, петрол и материали. И точно Европа и най-вече България е на граничната линия. Европа през целите тези месеци просто следва курса, задаван от някакви центрове на вземане на решения глобални с една пасивна политика, тъй като няма и особени инструменти да се бори. Това важи и за България, и очевидно са необходими някакви смени“. 

Великобритания позволи падане на руските акции, защото „им беше по-лесно да оставят руските акции да паднат, отколкото да вземат гигантските къщи на богатите олигарси“, обясни Ковачев. „Защото това на пръв поглед е лесна цел, но там има правни механизми“.

Проблемът е Европа – какво прави финансово като цяло, проблемът е България, която е на граничната линия има ли отговорност, има ли отговорно управление, има ли способно управление. Така че, не съм особен оптимист в момента. Най-големият шанс наистина е ако другата седмица седнат и започнат да преговарят и вземат някакви стъпки. Ескалацията трябва да спре“. 

Вижте целия коментар във видеото.

 

Източник: bloombergtv.bg/