Някои акции са загубили три четвърти от стойността си от 18 февруари, когато притесненията за руска инвазия в Украйна се засилиха

Европейските акции, които имат експозиция на бизнеса си към Русия, са загубили над 100 млрд. долара пазарна стойност, откакто се засилиха притесненията за война в Европа. Засега обаче ефектите от санкциите срещу Москва остават неясни.

„Никой не знае къде ще свърши всичко това и се намираме в среда на максимална несигурност, която изисква преосмисляне за повечето инвеститори“, коментира Петер Гарнри, ръководител пазарни стратегии към Saxo Bank AS.

От компанията за добив на злато Polymetal International Plc до производителя на гуми Nokian Renkaat Oyj и австрийската банка Raiffeisen International – разпродажбите на европейски компании с експозиции към Русия са тежки. Някои акции са загубили три четвърти от стойността си от 18 февруари, когато притесненията за руска инвазия в Украйна се засилиха. Популярни имена като Renault и Wizz Air също търпят понижения на стойността от над 20%.

През това време общо 100 млрд. долара е била изтрита от капитализацията на 22-те компании в състава на Stoxx Europe 600 с над 5% от продажбите си в Русия.

Руската експозиция дърпа надолу европейските акции. Графика: Bloomberg

Лондонската фондова борса съобщи в четвъртък, че е прекратила търговията с десетки депозитарни разписки за руски компании „във връзка със събитията в Украйна, в светлината на пазарните условия и за да се поддържат дисциплинирани пазарите“

Ефектът върху европейските акции от войната в Украйна обаче не приключва тук. Петролните гиганти BP и Shell обявиха, че се изтеглят от Русия след 30 години на инвестиции в страната. Daimler Truck Holding AG също прекратява бизнеса си до второ решение.

„Руските активи ще получат статут на несъвместими с ESG“, коментира Гарнри, подчертавайки, че инвестициите в околна среда, социални дейности и управление може да накарат някои инвеститори да намалят експозицията си към геополитически риск. Според него също така решението на ВР „ще постави огромен морален натиск върху другите“.

Европейският сектор, който е най-засегнат, е банковият. Индексът Stoxx 600 Banks изтри 20% от последния си пик на 10 февруари, заигравайки се територията на мечките. Досега най-лошото представяне е на Raiffeisen, чийто акции губят почти половината от пазарната си капитализация.

Към 13 ч. в четвъртък книжата на Raiffeisen поскъпват с 1,4% до 13,01 евро.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 обаче е на червено със спад от над половин процент. Понижение от над процент отчита германският бенчмарк DAX.

Представянето на компании с висока експозиция спрямо Русия. Графика: Bloomberg

Raiffeisen, която има почти 14 млрд. евро висящи дългове в Русия и Украйна към края на миналата година, заяви във вторник, че засега няма да изплаща дивидента за 2021 г., но също така няма намерение да прекратява дейността си в региона.

Според Едмунд Шинг, главен инвестиционен директор на BNP Paribas Wealth Management, банките са един от многото сектори, където се наблюдава надценяване на рисковете що се отнася до ценообразуването.

Сходно мнение има и Матю Гилман, стратег на UBS Global Wealth Management, според когото „комбинация от световен растеж над тенденцията и забавяща се инфлация може бързо да накарат картината да изглежда по-благоприятна за инвеститорите“.

Но дали най-лошото вече е включено в ценообразуването? „Невъзможно е да се каже“, казва Шинг, особено като се има предвид непрекия ефект върху икономическия растеж.

По статията работи: Елена Илиева
Източник: https://www.investor.bg/