В исторически план това е добър момент за покупки

Американският борсов индекс S&P 500 официално навлезе в територия на корекция миналия вторник, след като спадът му спрямо рекордния връх от 3 януари достигна 10%. Бенчмаркът за американските акции задълбочи понижението си в сряда с още 1,8%.

Думата „корекция“ подсказва, че нещо не е наред с акциите. Вярно е, че перспективите пред тях са помрачени от бушуващата инфлация, Федералният резерв се готви да затегне паричната политика, фискалните стимули приключиха, петролът флиртува с цена от 100 долара за барел, а глобалното геополитическо напрежение се изостря заради противопоставянето между САЩ и Русия относно Украйна. Но нищо от това не означава, че предстои мечи пазар, който се определя като спад от 20% спрямо последния рекорден връх, пише Робърт Бърджес за Bloomberg.

Първото нещо, което трябва да знаете за корекциите, е, че те са често срещани. От 1950 г. насам при S&P 500 има 33 такива, като последната бе преди две години, според LPL Financial. В исторически план корекциите са били добър момент за покупки, като акциите са поскъпвали в около 90% от времето през следващите 12 до 24 месеца, установи LPL. Възвръщаемостта е средно 24,8% година след мечия пазар и 37,4% две години по-късно.

Няма гаранция, че историята ще се повтори, но е забележимо, че слабостта на акциите идва на фона на силно фундаментално представяне на компаниите. С приключването на сезона на отчетите 78% от компаниите в S&P 500 надминаха прогнозите за приходите на Wall Street за четвъртото тримесечие, над средната стойност от 68% за последните пет години, според DataTrek Research. Печалбите надхвърлиха прогнозите с 8,5%, в съответствие със средна стойност за последните пет години от 8,6%. На ниво от 12,5%, маржовете на печалба са по-добри от средните преди пандемията от 10-11%, заявиха от фирмата.

Що се отнася до перспективите, DataTrek установява, че анализаторите като цяло са предпазливи за това тримесечие, като очакват печалба на акция от 51,85 долара за S&P 500, по-ниска от рекордните 55,16 долара за последните три месеца на 2021 г. Но занапред се прогнозира, че печалбите ще се възстановят силно, до 55,44 долара за акция през второто тримесечие, 58,39 през третото и 59,72 през четвъртото. Разбира се, едва февруари сме и много може да се обърка до края на годината, но съотношението цена-печалба на S&P 500 се върна под 20 за първи път отпреди пандемията.

Ето какво трябва да кажем за оценките на анализаторите: през цялата пандемия те бяха неоправдано предпазливи, подценявайки силата на печалбите на корпоративна Америка. И няма причина да вярваме, че са променили мисленето си. Това прави по-вероятно положителните изненади при печалбите да продължат, но ще отнеме известно време на инвеститорите да го повярват. „Тазгодишните ужасни пазарни движения ни казват, че е твърде рано да се облягаме на това убеждение“, пише Никълъс Колас, съосновател на DataTrek, в изследователска бележка до клиенти.

Забележително е също така, че стратезите на Уолстрийт, които обикновено първи се поддават, когато нещата вървят срещу тях, се колебаят да намалят своите оценки за S&P 500 към края на годината. Последното месечно проучване на Bloomberg News за февруари показва, че средната оценка за края на годината е 5 000 пункта (около 4 225 в момента – бел. прев.), малко под януарската прогноза за 5 040 през и наравно с декемврийската.

Един тревожен знак би бил, ако финансовите условия са затегнати, но те не са. Индексът за финансовите условия в САЩ на Bloomberg е два пъти по-висок, отколкото беше при последния мечи пазар преди пандемията (през четвъртото тримесечие на 2018 г.) Също така е обнадеждаващо, че в деня, след като акциите навлязоха в мечи пазар, пазарът на високодоходни облигации започна да се възражда, което е положителен знак за апетита към риск. Компанията за социални медии Twitter се опитва да набере 1 милиард долара от дълговите пазарите, а BellRing Brands, производител на протеинови шейкове, направи стъпка към емитиране на средносрочни облигации за 840 милиона долара, според Bloomberg News.

Като се има предвид движението на акциите, които се удвоиха от най-ниското ниво от ерата на пандемията през март 2020 г. до началото на януари, не можете да обвинявате инвеститорите, че първо са продавали, а после са задавали въпроси. Но тази корекция трябва да се приветства, защото показва, че след продължителен период, в който изглеждаше, че акциите само ще се покачват, инвеститорите вече не са на същата страна, което е здравословен знак. Освен това, както показват данните от LPL, не трябва да се страхуваме от корекциите.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Десислава Попова
Източник: https://www.investor.bg/