В днешния свят има малко неща, които могат да ви гарантират просперитет и благосъстояние през целия ви живот. Можете да имате добра работа, да играете на фондовата борса или да копаете биткойни, но няма гаранция, че след 10 или повече години ще успеете да поддържате финансовото си благополучие и висок жизнен стандарт. 

Има обаче редица не сложни стратегии, чието спазване може да ви помогне да постигнете и съхраните прилично финансово състояние.

Снимка 228807

Започвате да спестявате, веднага щом започнете да работите

Малък дял от всяка заплата трябва да отиде за спестявания, дори ако това е първата ви заплата.

Може да мислите, че е твърде рано за осигуряване на финансова сигурност, особено когато сте млади и току-що сте започнали кариерата си. А светът около вас е пълен с изкушения.

Въпреки това, експертите смятат, че колкото по-рано започнете да спестявате, толкова по-високи са шансовете за комфортен живот и осигурена старост.

Винаги изплащате заема си навреме и в пълен размер

Няма значение дали сте взели потребителски заем или кредит за кола, най-добрата стратегия е да го изплащате навреме и в пълен размер, за да избегнете натрупването на наказателни лихви.

Забавените плащания могат да доведат до това, вашият кредит да стане по-скъп и в крайна сметка ще трябва да платите за него повече от първоначално планираното.

Винаги търсете изгодни оферти

Разбира се, можете да си позволите да купите дрехи, обувки и храна на пълната им цена.

Все пак, ако се стремите да пестите и да харчите парите си разумно, винаги трябва да се търсят най-добрите сделки, било то сезонните продажби, „Черен петък“ или други видове отстъпки.

Готови сте финансово за непредвидени ситуации

Животът е пълен с изненади и нашата задача е да се подготвим за тях възможно най-добре.

Разбира се, никой не може да предвиди всичко, но можете да си създадете финансова „предпазна възглавница“ в случай, че се случи нещо непредвидено, което изисква кризисен разход.

Снимка 331998

Източник: iStock

Не харчите всички допълнителни пари, които спечелите

Ако получите годишна премия или допълнително пращане за даден проект, винаги има изкушение да отбележите това събитие, като похарчите тези пари.

Много по-разумно е да отделите тези допълнителни доходи за по-практични цели.

Например, можете да използвате тези пари за предсрочно погасяване на заем или за закупуване на наистина необходими и стойностни неща.

Отделяте повече пари за пенсиониране, отколкото задължава закона

Вашият работодател превежда определена сума пари в пенсионния фонд, от което ще бъде формирана бъдещата ви пенсия.

Често обаче пенсията, изплащана от пенсионния фонд, е твърде ниска, за да живеете нормално, без да рабатите допълнително.

Затова експертите съветват, че е важно да се отделяте определени суми в допълнение към тези, които отиват в пенсионния фонд. Създайте свой собствен спестовен фонд, в който да прехвърляте малка, но редовна сума пари всеки месец.

Снимка 306689

Източник: iStock

Имате всичко, от което се нуждаете, но не всичко, което бихте искали да имате

Ако живеете по такъв начин, че си позволявате само това, от което наистина се нуждаете, това означава висока финансова отговорност.

Дори ако имате допълнителна възможност да закупите луксозни стоки, експертите смятат, че е по-добре да преодолеете изкушението да изразходвате всички си пари. По-разумно е да ги насочите към инвестиции или спестявания, което ще ви позволи да живеете още по-добре в бъдеще.

Редовно получавате бонуси и увеличение на заплатата

Ако имате постоянна работа, можете редовно да получавате бонуси и повишения.

Това е добър подход, тъй като подобно регулярно увеличение ва дохода помага да се спести, а също и да се поддържа приходите ви в съответствие с нивото на инфлацията.

Не харчите твърде много пари за жилище

Експерти смятат, че вашите разходи за жилище не трябва да надвишават 30% от месечния доход.

Няма значение дали това е апартамент под наем или ипотечен кредит, важно е да се придържате към тази параметри.

Снимка 326550

Източник: iStock

Вашите инвестиции са разнообразни

Дългосрочните инвестиции като правило са с по-ниска стойност, те са диверсифицирани, но в крайна сметка носят добра печалба.

Ето защо, експертите съветват да започнете да инвестирате възможно най-рано, така че в крайна сметка печалбата ви да бъде максимизирана.

Важно е да се спазва правилният баланс между акции и облигации, затова ще трябва да прочетете съответната литература или да потърсите помощ от експерт по лични финанси.

Нямате дългове по кредитни карти 

Дългът по кредитни карти не е най-добрата стратегия за финансово поведение.

Това означава, че живеете извън възможностите си. Освен това те са лош вариант, защото лихвата по тези заеми, като правило, е много висока.

Поради това експертите съветват възможно най-бързо да се изплатят дълговете по кредитната карта и да се опитате да не я използвате за тази цел, освен ако не е абсолютно необходимо.

 

Източник: https://money.bg/