Русия е вторият по големина производител на петрол в света, основно продава суровия си петрол на европейски рафинерии

Цените на петрола се повишиха, като Brent надхвърли 100 долара за барел за първи път от 2014 г. в четвъртък, след като Русия нападна Украйна, изостряйки опасенията, че война в Европа може да наруши световните енергийни доставки, предаде „Ройтерс“.

След като руският президент Владимир Путин разреши „специална военна операция“, украинският външен министър Дмитро Кулеба обяви, че Русия е започнала пълномащабна инвазия в Украйна и е атакувала градове с ракетни удари.

Суровият суров Brent достигна връх от 102,48 долара за барел, най-високото ниво от септември 2014 г.

Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) скочиха с 4,85 долара, или 5,3%, до 96,95 долара за барел, след като по-рано се повишиха до 97,40 долара, най-високото ниво от август 2014 г.

Цените на петрола се покачиха с над 20 долара за барел от началото на 2022 г. поради опасения, че САЩ и Европа ще наложат санкции на руския енергиен сектор, нарушавайки доставките.

Русия е вторият по големина производител на петрол в света, основно продава суровия си петрол на европейски рафинерии и е най-големият доставчик на природен газ за Европа, осигурявайки около 35% от доставките на континента.

„Съобщението на Русия за специална военна операция в Украйна тласна Brent до границата от 100 долара/барел“, каза Уорън Патерсън, ръководител на проучването на стоките на ING.

„Тази нарастваща несигурност във време, когато петролният пазар вече е стегнат, го прави уязвим и затова цените вероятно ще останат нестабилни и повишени“, добави той.

Западните държави и Япония във вторник наложиха нови санкции на Русия заради изпращането на войски в сепаратистки региони на Източна Украйна и заплашиха да отидат по-далеч, ако Москва започне тотална инвазия срещу съседа си. Засега няма санкции за търговията с енергия.

„Проблемът не е само в геополитическия риск, а в по-нататъшното напрежение на предлагането“, каза икономистът на OCBC Хауи Лий.

„Доставката на руски петрол ще изчезне за една нощ, ако бъде изправена пред санкции… и ОПЕК не може да произвежда достатъчно бързо, за да покрие тази зейнала дупка.“

Някои членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заявиха, че няма нужда групата и нейните съюзници да увеличават допълнително производството, тъй като потенциална сделка между Иран и световните сили ще увеличи доставките. Някои членове на ОПЕК обаче вече имат проблеми да постигнат текущите цели за добив.

petrol 24.02

Япония и Австралия заявиха в четвъртък, че са готови да използват своите петролни резерви, заедно с други държави-членки на Международната енергийна агенция (IEA), ако глобалните доставки бъдат засегнати от военни действия в Украйна.

Анализаторите предупреждават и за инфлационен натиск върху световната икономика от петрол от 100 долара, особено за Азия, която внася повечето от енергийните си нужди.

„Покачващите се цени на петрола идват в особено труден момент“, каза икономистът на HSBC Фредерик Нойман.

„Ахилесовата пета на Азия остава огромните й нужди от внос на енергия, като нарастващите цени на петрола най-вероятно ще засегнат сериозно доходите и растежа през следващата година“.

САЩ и Иран участват в непреки ядрени преговори във Виена, а евентуална сделка може да доведе до премахване на санкциите върху продажбите на ирански петрол и увеличаване на глобалните доставки.

Иран в сряда обаче призова западните сили да бъдат „реалисти“ в преговорите за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г. и каза, че неговият върховен преговарящ се връща в Техеран за консултации, което предполага, че пробивът в дискусиите не е гарантиран.

Запасите от суров петрол в САЩ нараснаха с 6 милиона барела миналата седмица, докато запасите от дестилат спаднаха, според пазарни източници, които цитираха данни на Американския петролен институт късно във вторник.

Преди правителствените данни в четвъртък, анализаторите прогнозират увеличаване на суровия петрол с 400 000 барела и намаляване на запасите от горива.

Запасите от бензин се повишиха с 427 000 барела, а запасите от дестилати намаляха с 985 000 барела, показват данните на API според източници, пожелали анонимност.

Липса на всичко

Ограниченията в доставките надхвърлят Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори. Инвестициите в нови доставки в световен мащаб се свиха в резултат на Covid и отклоняването на капитал от изкопаеми горива към възобновяема енергия. В САЩ някога плодотворните производители от шисти са ограничили разходите, за да изплатят обратно инвестициите на акционерите, коментира Bloomberg.

„Недостатъчните инвестиции в нефтената и газовата индустрия бяха изострени от Covid, но вече изпревариха Covid“ отчасти поради енергийния преход“, казват от Vitol.

Недостигът дори се простира отвъд петрола, в целия спектър от пазари на енергийни деривати и суровини. Според изчисленията на Bloomberg, повече суровини са с надценка за бързи доставки – състояние, известно като рекуперация – отколкото в който и да е момент през последните две десетилетия.

„Ние сме в липса на всичко – не ме интересува дали са петрол, газ, въглища, мед, алуминий, ние го нямаме“, каза Джеф Къри, ръководител на изследването на суровините в Goldman Sachs Group Inc., каза в скорошно интервю за телевизия Bloomberg. „Правя това от 30 години и никога не съм виждал пазари като този.“

Това създава дълбока дилема за западните сили. Налагането на финансова цена на Русия за нейните действия в Украйна, например чрез налагане на санкции върху износа на петрол и газ, може да причини също толкова проблеми за собствените им икономики.

 

Източник: bloombergtv.bg/

 

Категория: 
Ключови думи: