Иво Благоев, изпълнителен директор на „Астра Асет Мениджмънт“, във „В развитие“

Ако петролът премине над 100 долара за барел (въпросът е колко над 100), това със сигурност ще ограничи икономическата активност в глобален мащаб и може след това да доведе до рецесия, както се случи 2008 година, когато цените на долара достигнаха 150 долара. Това каза Иво Благоев, изпълнителен директор на „Астра Асет Мениджмънт“, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

На въпроса как ще реагират централните банки гостът каза, че инвеститорите са започнали да дискутират много по-меко отношение на централните банки, спрямо лихвената политика. Очакванията за рязко няколкократно покачване на лихвите бяха намалени. „От тук нататък централните банки ще преомислят своята агресивна политика по отношение на инфлацията, независимо че тя би могла да надхвърли досегашните нива. Ако цените на енергоносителите се покачат до такива нива, че да доведат в последствие до рецесия, покачване на лихвите няма да е нужно, защото самата рецесия ще свали инфлацията“.

Фед може и да не вдигне лихвите в съответствие с досегашните заявки. От тук нататък ще бъде доста внимателен. 25 базисни пункта са на масата – те ще го направят, но инвеститорите ще следят за бъдещите намерения, заключи Благоев.

„Пазарите бяха поставени под изключително напрежение от перспективата за военно нахлуване на Русия в Украйна – не дали ще се случи, а кога ще се случи, каза гостът. Това, което направи президентът Путин, е най-естественото, което можеше да предприеме – призна двете отцепили се народни републики и инвеститорите в първия момент реагираха – да, започна се. В такъв момент те винаги реагират с панически, масирани разпродажби. Щеше да е ненормално ако не се беше случило“.

Инвеститорите винаги реагират по един и същи начин, когато има шоково събитие, а именно – веднага след случването му. Напрежението около Украйна е събитие със съществен геополитически мащаб, макар и регионално. Все пак Русия продължава да бъде световна военна сила и за съжаление на президента Путин – икономическо джудже на фона на развития свят, каза Благоев.

След първоначалната реакция напрежението отслабна, защото неизвестността изчезна, независимо от последвалите санкции, добави събеседникът. „Всички знаехме, че ще има санкции. Въпросът е къде удрят тези санкции – дали върху останалия развит икономически свят, или са предимно насочени към икономиката на Русия, отделни индивиди и компании. По-скоро можем да говорим за негативен ефект върху отделни западни компании, отколкото върху цялата световна икономика на този етап“.

Капиталовите пазари очевидно са очаквали по-зловещи и мащабни санкции, коментира Благоев. По думите му най-уязвимите пазари от едно допълнително покачване на напрежението между Русия и Запада ще бъдат суровините. „Защото знаем, че Русия е основен износител на суровини – петрол, газ. А и не трябва да забравяме, че регионът, където се случва конфликтът, е житницата на света„.

Със сигурност ще има покачване на суровините, но доколко ще бъде мащабно, това е една друга тема. Колкото и да е сериозен износител на енергия Русия, не трябва да забравяме, че сме на прага на пролетта и натискът върху използването на газ може би ще отслабне“.

Цената на петрола вече бе инкорпорирала тези събития, добави гостът. „Русия е основен износител на петрол, но има и доста други играчи, които участват на този пазар. Проблемът при петрола не е толкова конфликтът около Украйна, а че през последните години инвестициите в този сектор в инфраструктура бяха сведени до нула за сметка на зелените проекти. В момента почти на сто процента се експлоатира наличната инфраструктура за добив и износ на петрол“.

„В средносрочен план цените на петрола биха могли по-скоро корективно да поевтиняват. За съжаление, тъй като все още няма сериозни алтернативи, които да заместят потреблението на петрол, опасявам се, че цената наистина ще премине над 100 долара. Въпросът е с колко. Но не е заради конфликта. Той просто е допълнение към сериозния проблем, който има света с инфраструктурата и инвестицията в петрол“. 

Доколко санкциите ще се отразят на световната икономика – това е факторът, който инвеститорите оценяват. За Русия е ясно – тя ще понесе щети. Въпросът е, че от 2014 година до сега санкциите не са спирали да действат и руската държава намери алтернативни начини да се справя, очаквайки нови санкции ако инициира нови военни действия, обясни експертът.

„В основата на днешното частично възстановяване на финансовите пазари е преценката, че ефектът върху световната икономика би бил пренебрежимо малък на този етап, ако нещата останат такива, каквито са. Ако имаме пълномащабна акция на Русия и опит да бъде завладяна голяма част от Украйна, предполагам, че санкциите ще бъдат доста по-сериозни. Тук е моментът да се анализира доколко цените на енергоносителите ще повлияят върху потреблението в останалия свят“.

Кои са неруските компании, които може да пострадат от санкциите срещу Русия? Загуби ли златото през последните години до известна степен своята функция на актив убежище? Къде търсят инвеститорите убежище в моменти на волатилност днес? Може ли изцяло да бъде блокиран достъпът на Русия до световните финансови пазари?

Вижте целия коментар във видеото.

 

Източник: bloombergtv.bg/