Една от основните особености на стартъпите е, техният нисък процент на „оцеляване“. По различни оценки, едва 10-20% от новосъздадените фирми остават и се развиват на пазара. При това техният основен проблем през първата им година е недостигът на „свежи“ пари. Освен това, много от основателите на стартъпи рано или късно повтарят едни и същи грешки. Възможно ли е те да бъдат избегнати?

Инвеститори в стартъпи и експерти разказват пред ТАСС какви трудности възникват пред новосъздадените бизнес проекти, които препятствия трябва да бъдат идентифицирани и преодолени.

Как да разберете, че бизнесът ви има проблеми

Приходите са основният барометър за състоянието на предприятието. Ако времето минава, а приходите не растат, това определено е лош сигнал. Размерът на приходите са основният фактор, който отразява мащаба на вашето разширяване, или така е поне за новосъздадените фирми, т.нар. стартъпи (стартиращи компании).

За по-зряла компания печалбата също е важна. Ако бизнесът вече има позиции, пазарът е малко или повече оформен, но все още няма нормална печалба, тогава е време да се търси първопричината за проблемите.

Кои са най-често допусканите грешки от основателите на стартъпи при организацията на бизнеса

Една от най-честите грешки на начинаещите предприемачи е, че не се обръща достатъчно внимание на търговската част на проекта.

Много хора се фокусират върху продукта и забравят да проучат пазара, да изградят бизнес модел и да разберат икономическата същност на проекта. Неточното разбиране на вашия пазар е може би най-критичната грешка. В крайна сметка, ако имате неправилна представа на какво „поле“ играете, това може да донесе много изненади – и то не непременно приятни.

А ако предприемачът прави пазарен анализ, но избира много малък сегмент с малък брой потенциални потребители, това също е грешка.

Не трябва предприемачите твърде много да се „влюбват“ в собствения си продукт и идея, и така да не видят евентуални недостатъци, съветват експерти. „Разбира се, чудесно е, когато избраният бизнес ви прави щастливи, но трябва да можете да го приспособите към промените на пазара.“

Постоянството решава много, а съвременният бизнес ви позволява да промените модел, който е показал доста неуспехи. И след това може да водите същия екип със същата марка в съвсем различна посока.

„Винаги съм за продължаване на движението. Ако напуснеш всичко и отидеш някъде по-далеч, не използваш по никакъв начин съществуващите разработки. Просто в някои случаи обратът може да бъде толкова радикален, че почти всичко да се промени „, обяснява експерт пред ТАСС.

Как се управлява стартъп

Не наемайте произволни служители, които може да станат неефективни за вашия бизнес, съветват изявени експерти по „човешки ресурси“. Когато работодател разкрива свободна позиция, той трябва да направи списък с компетенции, които иска да види в бъдещия служител, и да се търсят служители именно с тези професионални качества и образование.

Атмосферата в екипа от служители до голяма степен определя неговите резултати. Погрижете се за себе си и за своите служители, прекален работохолизъм не е необходим.

„При стартиране на бизнес, разбира се, е важно да опитате различни неща, но трябва да се концентрирате върху основното. За да определите какво представлява то, разпределете пред себе си – буквално или мислено – целият списък с посоки, в които работи проектът. И вижте кое дава най-голяма възвръщаемост – и се съсредоточете именно върху него“, съветват експерти.

Освен тава е необходимо да „определите правилата за работа, само ентусиазъм не е достатъчен. Инструкциите са „скелетът“ на бизнеса, който е желателно да се изгради веднага.“

Правилно оценете разходите, необходими за маркетинг, подчертават инвеститори в стартъпи. Понякога създателите на фирмата вярват, че един добър продукт ще се продава сам. Но не е така. Много е важно да се изгради подходяща система за маркетинг и продажби, дори и за най-добрия продукт.

Как да намерите инвеститори в стартъпа

Избягвайте „нецелеви“ инвеститори, които носят само пари за проекта.

Добрият инвеститор също така трябва да осигури компетенции и служебни контакти. В противен случай, новият инвеститор може да създаде допълнителни трудности в управлението.

Не предоставяте на първия появил се инвеститор голям дял от бизнеса си – повече от 20-25%. Стартъпите по правило, привличат пари на няколко етапа. И при първоначален голям дял, следващият път рискувате просто да не намерите финансиране, защото малко хора се интересуват да инвестират в проекти, в които основателите имат малък дял.

 

Автор: Мая Цветкова

Източник: https://money.bg/