Настояват за компенсации от държавата за консумирания от тях природен газ подобно на Гърция

Прогнозата за по-високи цени на природния газ през април бе потвърдена от новото ръководство на „Булгаргаз“ ЕАД. Това стана ясно на среща между обществения доставчик и „Неохим“ АД на 11 февруари.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

От химическия завод в Димитровград обясниха, че при такива нива на стойността на природния газ цената на азотните торове остава изключително висока. Това, от своя страна, поставя земеделските производители в затруднена ситуация и застрашава успешния финал на стопанската година.

В тази връзка от ръководството на „Неохим“ АД споделиха, че гръцките производители на минерални торове, получиха компенсации от 20 евро на MWh за консумирания от тях природен газ. И допълниха, че очакват българската държава също да стартира такава процедура.

„Булгаргаз“ ЕАД ще продължи да доставя природен газ за производителя на торове и, ако е необходимо, ще увеличи количествата стига да няма форсмажорни обстоятелства, като технически проблеми заради природни бедствия или военни действия в Черно море.

Заради понижаването на цените на карбамида на международните пазари, от ръководството на торовата компания не поеха категорично ангажимент, че ще продължат да произвеждат през месеците март и април.

Съществува вариант да вземат също решение, което взеха през декември румънските заводи – да прекратят дейността си за неопределен период от време, за да избегнат загуби. От компанията припомниха, че основната причина за преустановяване работата на румънските производители са високите цени на природния газ.

 

Източник: https://agri.bg/