Иван Велков, председател на FIABCI България, ИмоТиТе

Предстоящото вдигане на основните лихвени проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ) и евентуалното оскъпяване на жилищните кредити ще намали динамиката при броя сделки с имоти, но няма да счупи жилищния пазар в България. Това заяви Иван Велков, председател на FIABCI България – българското поделение на Международната федерация за недвижими имоти, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

„Вдигането на лихвите по жилищни кредити с половин процент влияе в посока няколко процента по-малко сделки с имоти в края на годината. Ако това се случи, ще има лека корекция и охлаждане на пазара, но влиянието няма да е драстично.“

Напоследък зачестяват коментарите, че ерата на евтините пари е към края си. Прогнозите са, че ЕЦБ ще повиши основната лихва през четвъртото тримесечие на 2022 г. Изказване в тази посока преди дни направи Клаас Кнот, президент на Централната банка на Нидерландия и член на Управителния съвет на ЕЦБ.

Английската централна банка вече вдигна основните лихвени проценти на два пъти. Федералният резерв на САЩ се очаква да предприеме първата стъпка през март, като очакванията на големите инвестиционни банки са за поне 4 повишения на основната лихва от ФЕД през тази година.

За добро или лошо, действията на ЕЦБ достигат с голямо закъснение до жилищния сектор в България, което може да стигне година и половина, коментира Иван Велков. По думите му особеностите на българската нормативна уредба и скоростта, с която се движат финансовият и икономически живот, предполагат огромно забавяне от раждането на идеята до реализацията на проект в областта на недвижимите имоти.

От началото на 2008 г. до средата на 2009 г. банките в България увеличиха лихвите по жилищни кредити в левове – от средно 7,8-7,9% до 10,5% в края на периода. Затягането на достъпа до кредитиране беше един от основните фактори, които доведоха до срив на цените. По данни на НСИ от четвъртото тримесечие на 2008 г. до първото тримесечие на 2013 г. средните цени на жилищата в София паднаха с 42%.

Съмнявам се, че същият сценарий ще се повтори сега и банките ще вдигнат лихвите с няколко процента. Още повече, че има конкуренция на финансовия пазар и кредити дават не само търговските банки, каза гостът.

„Голямата разлика е, че тогава банките егоистично решиха да спестят всички рискове и предприеха драконовски мерки в посока затягане на кредитирането. Сега (след началото на пандемията) банките останаха активни и адекватни на ситуацията, въпреки че промениха част от изискванията си, най-вече за процента самоучастие.“

2021-а година беше рекордна за жилищното кредитиране в България. Банките отпуснаха нови ипотеки в общ размер на 5,46 млрд. лв., което е ръст от 39% спрямо предходната година.

Големите проценти не трябва да ни притесняват. В България процентът на жилищните сделки, които се финансират с кредит, е доста по-нисък от световните стандарти. Съответно и обемът на жилищното кредитиране тук е по-малък спрямо европейските държави, каза Иван Велков.

 

Кога ще се възстанови офис пазарът? Намериха ли моловете новата си роля? И дали в сектора на логистичните площи всичко върви „по мед и масло“?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.

 

Източник: bloombergtv.bg/

Снимка investor.bg

Категория: 
Ключови думи: