Регулаторът трябва да погледне отвъд сегашната ситуация и да предвиди каква ще е инфлацията през 2023 г. и 2024 г., изтъква централният банкер

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да погледне отвъд сегашния скок на инфлацията, докато определя паричната си политика, за да избегне задушаването на икономическия растеж, предупреди служителят на европейския регулатор Оли Рен, цитиран от Bloomberg.

„Ако реагираме остро на инфлацията в краткосрочен план, вероятно ще спрем икономическия растеж“, изтъкна той в интервю за финландската телевизия YLE TV1. „По-добре е да погледнем отвъд краткосрочната инфлация и да предвидим каква ще бъде инфлацията през 2023 г., 2024 г.“, добави Рен.

Според него ръстът при цените през следващите две години може да бъде „близо до целта от 2%“.

 

 

Положението при заплатите в еврозоната остава слабо и е малко вероятно инфлацията да запази за дълго сегашния темп на ускорение, освен ако не бъде стимулирана от разходите за труд, изтъква Рен, който също е и управител на Финландската централна банка.

Коментарите му отразяват тези на гуверньора на ЕЦБ Кристин Лагард, която по-рано тази седмица предупреди, че прибързаното затягане на паричната политика ще навреди на възстановяването на икономиката в еврозоната. Централните банкери ще представят нови икономически прогнози и ще преразгледат програмата за изкупуване на активи през следващия месец.

„Ще имаме време да реагираме на срещата през март и на заседанията след това, ако видим, че ситуацията е значително по-различна от тази, която е в момента“, споделя Рен.

59-годишният Рен заяви по-рано тази седмица, че е призовал Управителния съвет на ЕЦБ да намери по-бърз начин за оценка на данните за заплатите в еврозоната, за да улесни определянето на политика във време, когато инфлацията се стимулира основно от фактори в сферата на предлагането, като по-високите цени на енергията и глобалните прекъсвания във веригите на доставка.

По статията работи: Аспарух Илиев

Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg

 

Източник: https://www.investor.bg/