Адв. Десислава Кръстева, старши правен експерт, Фондация „Право и Интернет“, в „Бизнес старт“

Заявката да се изтеглят услугите на Meta от Европа звучи по-скоро като блъф, защото всяка компания цели да има пазар и печалбa. Европейският пазар е „златната кокошка“ на планетата, защото генерира огромни приходи. Не бих очаквала подобно нещо. Това каза адв. Десислава Кръстева, старши правен експерт, Фондация „Право и Интернет“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. Кръстева коментира дали е реална опасността Старият континент да остане без популярните социални мрежи Facebook и Instagram.

„В момента сме в ситуация, в която безкрайно много компании са в реално нарушение на тези правила и институциите не довеждат до край спазването на правилата. Ако се доведе до край изискването за спазване на правилата, ще се стигне до ограничаване на услугите. Няма да бъдат спрени, ще ги има, но ще се сегментират на пазара. За социалните мрежи това е сложно. За облачните услуги доставчиците отдавна решиха проблемите си със създаването на локални дейта центрове“. 

Европейският съюз ще продължава да държи на своите позиции, категорична бе събеседничката. „При това ЕС няма да бъде най-краен в тези си действия. От много години в Русия, например, действат правила за защита на личните данни, които напълно ограничават трансфера на лични данни извън територията на Русия“.

Притесненията не са съвсем неоправдани, защото досегът до данните, които се генерират при използването на всякакъв тип услуги, потенциално създава рискове за намеса в поведението на гражданите и прогнозиране на тяхното поведение. Въпросът е как ще се установи контролен режим, защото в момента всичкият риск е съсредоточен в частния бизнес, а не върху отговорността на институциите, каза Кръстева.

„Трансферът на данни между Европа и САЩ има огромно значение не само за Meta, но за тях той е особено важен, защото това са глобални услуги, при които потребители от цял свят едновременно ползват услугата и комуникират помежду си. При такъв тип услуга не биха могли да бъдат напълно изолирани потребителите от едната страна на света и от другата, защото те са в непрекъсната интеракция. Съществуващата правна рамка на практика превръща тази интеракция и по-точно свързания с нея обмен на данни в незаконосъобразен.“ 

Цялата глава, посветена на трансфера на лични данни към трети държави в съществуващия регламент за защита на личните данни, т.нар. GDPR, е проблемна, заяви събеседничката. „Тя създава изисквания, които на практика, ако трябва да се спазват стриктно, ще видим, че никой не може да ги спазва и никой не може да гарантира това, което е поставено като изискване“.

„Основното изискване е, когато се извършва трансфер на данни от ЕС към държави извън ЕС е да се осигури т.нар. адекватно ниво на защита на данни. То се състои в еквивалентни гаранции за основните права и свободи на физическите лица, чиито данни се обработват, но всички инструменти, предвидени в тази глава, са „софт уол“ – те са меки, договорни инструменти. Нито един от тези инструменти не може да промени регламентите в държавата-получател. И ако в тази държава има законодателство, което противоречи на основните права, свободи и ценности, които изповядва ЕС, то тогава нямаме гаранция за тези права“.

В САЩ например механизмите за следене на гражданите в интернет са толкова интрузивни, че те противоречат на установените в ЕС ценности и когато едни данни се озоват в САЩ, властите не могат да се гарантират същите права за гражданите, каквито се гарантират в Европейския съюз. Но това с никакви инструменти една такава частна организация като Meta и който и да е друг бизнес по света не може да промени. Те са извън нейния контрол, обясни адвоката.

Това, което цели ЕС, не е данните да не бъдат продавани. Това лесно може да се подсигури. Проблемът не е от днес и той е в следенето от служби като Националната служба за сигурност на САЩ.

Въпросът е много комплексен. Има политически елементи, които от доста време водят до търкания между ЕС и САЩ. Имаме проблем на ценностно ниво. Проблемът е свързан с това до къде се възприема границата, от която насетне не може да се навлиза в личното пространство на гражданите под претекст за защита на националната сигурност или борба с престъпността. Това е ценностен проблем, който наистина е сериозен и има своите основания, но европейците са по-чувствителни на тази тема от американците.

„Срещу частния сектор личните данни могат да бъдат защитени, но когато заплахата идва от публичния сектор, нещата стоят по много по-сериозен начин. Когато рискът е да бъдеш облъчен с таргетирана реклама е едно, а съвсем различно е, когато бъдеш подложен на държавна репресия“.  

Въпросът е не точно дали ще бъде спряна услугата, която предоставя Meta, а какво би станало ако всички тези глобални компании, които са технологични и са подложени на този проблем, решат да ограничат досега си с ЕС, не на ниво услуги, а на ниво офиси, защото те ако нямат офиси тук, трудно ще се реализира санкция.

Вижте целия коментар във видеото. 

 

Автор: Галина Маринова

Източник: bloombergtv.bg/