От 219 държави в света само 26 потребяват повече електроенергия от цифровата валута

Добивът на биткойни потребява около 125 тераватчаса електроенергия годишно, което отговаря на около 0,59% от световното потребление на електроенергия, сочи индексът Cambridge Bitcoin Electricity Consumption.

По оценки на Международната агенция по енергетика световното потребление възлиза на около 22 315 тераватчаса, докато производството е около 26 730 тераватчаса.

Според индекса на Кеймбридж мрежата за добив на биткойни е по-енергоемка от цялата Украйна, която консумира около 124,5 тераватчаса електроенергия за година.

От 219 държави и територии, включени в справочника на ЦРУ, само 26 потребяват повече електроенергия от цифровата валута. Най-голямата европейска икономика Германия с 500 тераватчаса е на девето място в тази класация, далеч зад най-големите потребители Китай (6 875 TWh) и САЩ (3 844 TWh).

 

Всички тези данни са приблизителни. В случая с биткойн има голяма несигурност по отношение на действителното търсене на енергия – понастоящем анализаторите определят долната граница на около 51, а горната – на 312 тераватчаса.

 
По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Снимка: Bloomberg LP

Източник: https://www.investor.bg/