Борис Димитров, собственик и изпълнителен директор на „Кредит Навигатор“

Все по-често цените, на които купувачите се съгласяват да сключат сделките си, са такива, които банките не приемат за пазарни. Завишението в цената е риск, който поемат купувачите.Трендът на покачване на цените на недвижимите имоти е по-бърз, отколкото банките са готови да приемат. Това каза Борис Димитров, собственик и изпълнителен директор на „Кредит Навигатор“, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Клиентите търсят варианти било то с допълнителен потребителски кредит или преговарят с продавача за понижаване на цената, но могат да постигнат едва между 2 и 5% намаление, посочи Димитров.

Динамиката по отношение на търсене на недвижими имоти продължава и в началото на тази година и очакванията са 2022 г. да бъде отново динамична, макар че прогнозите са лихвите да тръгнат нагоре.

Пазарът се регулира сам и търсенето определя цената на това, което се предлага. Към момента търсенето превишава чувствително предлагането. Затова и на пазара на недвижими имоти продавачите продължава да бъдат убедени в цените на имотите си и че те ще продължат да се покачват.

„Имотът е търсен инвестиционен инструмент в България за защита на парите”.

Имотите в София поскъпнаха през миналата година с различни нива в различните квартали. Някъде говорим и за 30% ръст. През 2022г. се очаква цените на недвижимите имоти да нараснат с 15-17%. Това много зависи от цената на банковото кредитиране. Двете неща са много тясно свързани. В момента цената на кредита е на рекордно ниски нива, говорим за лихви от порядъка 2,2%; 2,5%; 2,8%, което никога не се е случвало, а в същото време банките имат либерални политики по отношение на одобрение на своите клиенти и по-лесно отпускат пари.

Нашият съвет е клиентите винаги да бъдат консервативни, да не се доверят изцяло на критериите на банките, които са като изискване за тяхната платежоспособност. А самите клиенти да залагат собствени допълнителни критерии”.

„Всички кредитни задължения на месец не трябва да превишават 30 процента от общия доход”, посъветва Димитров.

Случва се вече продадени имоти на зелено да бъдат индексирани като цени след акт 14. В предварителни договори някои строители вече залагат клауза, че в случай на инфлация над определен процент, те си запазват правото да се коригира и цената на имота спрямо инфлацията.

„Пазарът позволява това поведение, търсенето е много голямо, няма много готови имоти, които да са в добро състояние и да са на пазара”.

Размерът на средната ипотека, която се тегли в България, е от порядъка на 70-80 хиляди евро. От клиентите се изисква самоучастие от порядъка на поне 15-20 хиляди евро, посочи още Димитров.

Цените на имоти в села, които са в радиус около 30 км от София, са три, четири и повече пъти по-високи спрямо 2018 година.

„Всичко зависи от търсенето и здравословният ръст на цените на имотите е трудно да бъде посочен“, обобщи собственикът и изпълнителен директор на „Кредит Навигатор“.

Още съвети дали може да си позволим да изтеглим кредит, какви са изискванията на банките и отговаряме ли на тях, ще има ли повишаване на банковите лихви и какви са очакванията за пазарите на кредити и имоти може да гледате във видеото.

*Разговорът не е предпоставка за покупка на имот или взимане на инвестиционно решение.

 

Източник: bloombergtv.bg/

Снимка place2live.bg

Категория: 
Ключови думи: