Вони Куин, Bloomberg News

Предложеният от ЕС Закон за чиповете ще бъде финансиран главно от страните-членки. Наши източници ни съобщиха, че 15% от парите ще дойдат от собствения бюджет на общността. ЕС иска новият Закон за чиповете да се конкурира с американския, но има все повече съмнения как да се финансира мярката за над 50 млрд долара. Все пак ЕК каза за Bloomberg, че се очакват значителни суми за стартъпите.

„Поставихме на масата 12 млрд евро само за развойна дейност. Освен това има 30 млрд евро само в подкрепа на мегапроизводства, както и значителна сума за подкрепа на стартъпите. Всичко това общо би било около 50 млрд долара“, каза Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешните пазари.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард каза, че всяка промяна в монетарната политика ще бъде плавна, на фона на разгорещяване на дебата за първото от 10г повишение на лихвата в еврозоната. Лагард каза пред европейските депутати, че ЕЦБ ще следва данните като оценява средносрочната прогноза за инфлация. И ще прави само плавни промени. Лагард каза още, че ръстът на цените може да се окаже по-бърз от очакваното в краткосрочен план.

Нулевата ковид политика на Китай продължава да оказва натиск над потреблението. Данните за току-що приключилата ваканция за Лунната нова година показват, че хората са пътували повече от миналата година, но са харчили по-малко. Около 130 млн пътувания са направени в седмицата на национални празници. Това е около една трета над пътуванията миналата година, но около 70% под предпандемичните нива. Приходите от туризъм намаляха с 4% спрямо миналата година и 44% от 2019г.

Полицията в канадската столица се опитва да спре доставките на гориво за конвоя камиони, които протестират в центъра на Отава вече повече от една седмица. Това става ден след като кметът на града обяви извънредно положение. Камионите остават паркирани по основните булеварди и стряскат гражданите като натискат периодично клаксоните. Организаторите казаха, че протестът ще продължи докато не бъде отменена задължителната ваксина за шофьори на камиони през границата между САЩ и Канада.

 

Източник: bloombergtv.bg/

Снимка ultralibrarian.com