Преслав Райков, финансов анализатор, „Клуб Investor“

Пазарите на акции в САЩ ще се успокоят след преминаването на периода на корекция и повече яснота за действията на Федералния резерв и Европейската централна банка в борбата им срещу инфлацията. Нивата на петролните пазари са нестабилни и там може да се очаква корекция в негативна посока, коментира Преслав Райков, финансов анализатор, в ефира на предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков. 

„Корекцията ще продължи поне още месец – след старта на новата година пазарите влязоха в рейндж, S&P гонеше почти 5000 пункта. Тази корекция е здравословна и посочва смяната на нагласата на инвеститорите. Федералният резерв каза, че ще вдига лихвите – може би след около два месеца ще започне ефективно – Европа каза, че няма да вдига лихвите. Това създаде макрорамката в глобален мащаб, в която инвеститорите реагират и изтеглят капитали от технологичния сектор в САЩ, който олицетворяваше абсолютно всички – актив-убежище, спекулативен актив, вяра в бъдещето на технологиите.“

След лятото в САЩ може да се очаква отново тренд към 5000 пункта на S&P, както и пикове на Dow Jones и NASDAQ, прогнозира Райков.

Не всички компании регистрират високите очаквания на инвеститорите в настоящия сезон на отчетите. „Много от компаниите, които бяха повлияни от COVID-19, за да регистрират резултати, малко по малко започват да забавят този темп, както се видя и от корекцията.“

Инфлацията и изключителните цени на електроенергията поставиха централната банка на Англия под натиск да увеличи основната лихва с 25 процентни пункта до 0.5%, коментира Райков.

„Очаква се през тази година да я вдигнат поне още два пъти, защото инфлацията не се очаква да се понижи в следващите от шест до девет месеца… Британският паунд върви в приличен рейндж, но очаквам икономическият растеж да се забави и да не бъде толкова динамичен, колкото ще бъде в останалия свят, дори и в Европа.“

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард и екипът ѝ потвърдиха, че лихвените проценти в Европа ще останат на тези нива през 2022 г., като се аргументираха с факта, че структурната инфлация в САЩ не е същата като в Европа.

„В САЩ рекордната инфлация афектира изключително много прегрелия пазар на труда, случва се „голямото напускане“, заплатите вървят стремглаво нагоре… Колкото и да се възстановява, това не се наблюдава в Европа пазарът на труда е малко под пред-COVID нивата.“

Потреблението в САЩ също така се засилва много повече, отколкото в Европа.

Омикрон продължава да има ефект върху пазарите, но обществото е по-подготвено за неговото разпространение, смята Райков. До момента, в който СЗО не даде ясна насока как се развива пандемията – към ендемичен сезонен вирус или към още по-смъртоносен вариант – икономиката все още остава под натиск, добави той.

Европейските акции предоставят добри възможности, особено сектори като ВЕИ, транспорт и логистика, големите енергийни компании.

ОПЕК+ все държи петролния пазар в изключително лек дефицит, като се прокрадва идеята, че може да има недостиг през 2022 г. САЩ увеличиха с 970 хил. барела дневно шистовото производство, което не бе регистрирано на пазарите.

„Притеснителни са изключително намаляващите резерви на петрол на основните страни производители – това може да има ефект върху газовия пазар в Европа. Извън ОПЕК+ и САЩ, единствената основна страна, които имат капацитет да ребалансират, е Бразилия.“

Ако се стигне ситуация на ниски резерви, липсващи нови капацитети заради липса на инвестиции, невъзможност на ОПЕК бързо да вдигне добива, може да видим цена на петрола над 100 долара за барел, прогнозира Райков.

„Нива от 90 долара за Brent и почти същите за WTI са нестабилни и мисля, че ще има корекция в негативна посока.“

„Бруталното“ потъване на акциите на Meta, компанията-майка на Facebook, не е толкова обосновано, защото нямаше чак такова разминаване между очакваната и обявената печалба, коментира Райков. „Meta даде насоки за 2022 г., че очаква трудности от това, че много от клиентите, които рекламират през тях, са затруднени от повишаващата се инфлация и счупените вериги на доставки, както и намаляването на активните потребители.“

Това даде отражение върху целия технологичен сектор, който вече страдаше от проблемите и лоши отчети на други компании като Spotify, Snap, добави Райков.

„В средата на седмицата имаше леко поуспокояване с оглед очаквания сезон на отчетите, но Facebook разби всичко.“

Компанията обяви отделянето на хардуерния си отдел за развитието на метавселената, което може да е печелившо с преминаването на все повече офис дейности във виртуалната реалност, но по-голям проблем е промяна в настройките на устройствата на Apple, която ограничава рекламите на Facebook без изричното съгласие на потребителя, каза Райков.

Скандалът в Spotify заради дезинформацията за ваксините срещу COVID-19 и подкаста на Джо Роугън няма да има дългосрочен ефект върху цените на акциите. Моделът на компанията се развива добре и има стабилен ръст на купуващите абонаменти за услугата, каза Райков.

Какво може да се очаква от технологичния сектор в САЩ, политиката на ЕЦБ и защо цените на имоти в метавселената достигат тези в реалния свят може да гледате във видеото.

*Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

 

Автор: Даниел Николов

Източник: bloombergtv.bg/

 

Категория: 
Ключови думи: