Валери Петров, председател на Съвета на директорите на Eleven Capital, „Светът е бизнес“

С промяната на поколенията се разраства предприемаческият дух в България, който ще се възползва от опита и примера на международно признати местни компании. Българските стартъпи много лесно могат да се превърнат в глобални лидери в сферата си и България се очертава като регионален хъб, а има и добре развиващи се екосистеми в Гърция и Румъния. Това заяви Валери Петров, председател на Съвета на директорите на Eleven Capital, в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

 

 

„Делят ни месеци, може би дори по-малко, от първия български еднорог. Две компании от нашето портфолиo – Gtmhub и Payhawk – в края на миналата година успяха да наберат рундове от по над 100 млн. долара всяка една от тях, като привлякоха едни от най-големите световни фондове. Продължават да растат и да се разрастват много бързо и не бих се учудил, ако всяка една от тях стане еднорог в рамките на следващите месеци.“

Но има и други кандидати, добави Петров. Екосистемата в страната се развива достатъчно добре, все повече фондове се появяват в региона и излизат компании със световен потенциал.

„Расте едно поколение от млади предприемачи, които ще постигнат в пъти по-големи успехи от тези преди тях… Успешни предприемачи вече помагат на младите. Много от успешните предприемачи, в които ние сме инвестирали, инвестираха в нашия нов фонд. Има една верижна реакция.“

В българския технологичен сектор има изключителен подем въпреки общото забавяне на икономиката покрай пандемията. „Това е може би най-бързо растящата индустрия в България в момента и нейният дял в БВП непрекъснато расте. Това е индустрия, която може много бързо да расте и да създава висока добавена стойност. Компаниите, които се раждат в нея, много лесно могат да се превърнат в глобални лидери. Има много талант и даже вече човешкият фактор може да стане едно от тесните места за развитието на индустрията и започват да се привличат хора отвън.“

Eleven Fund III е набрал 60 млн. евро – близо десет пъти повече от предишния фонд – но запазва стратегията си, „защото вярваме, че когато влизаме в компаниите на по-ранен етап, имаме възможност да добавим повече стойност“, каза Петров.

Над 70% от средствата са били набрани от частни инвеститори, голяма част от които са участвали в предишни фондове на Eleven Capital. Единственият институционален инвеститор е Европейският инвестиционен фонд.

Инвеститорите се ангажират с определени суми, които фондът ползва, когато има конкретна инвестиция. След придобиването на дял в определена компания, започва близка работа с основателите и екипите, разказа Петров,

Фондът инвестира основно в технологични компании, като се фокусира в пет вертикали в сектора – финтех, технологии в областта на здравеопазването (healthtech), технологии за работните процеси (future-of-work), технологии в областта на храните (future-of-food), дигитална търговия. Фондът навлиза в компании, когато те вече имат събран екип и разработен продукт, и имат нужда от финансиране, за да докажат, че този продукт и стратегията им работи. Планът за настоящия фонд е да инвестира в около 40 компании.

„Искаме да имаме между 10% и 15% минимален дял при първоначалната ни инвестиция. Много често участваме с последващи инвестиции при следващ инвестиционен рунд.“

Първоначалната инвестиция е между 250 хил. и 1 млн. евро, а общо заедно със следващи рундове може да достигне и до няколко милиона, каза Петров.

„Когато се инвестира на ранен етап, екипът е от изключителна важност. Разбира се, важно е дали продуктът решава определен проблем на много хора и на големи компании“, тъй като това определя потенциала за растеж, разказа Петров.

Имаме опцията да излезем от дадена компания при всеки един рунд на финансиране, но предпочитаме да останем, ако се разраства бързо, а идеалният вариант е при листване на голяма световна борса, каза Петров.

2021 г. е била рекордна за рисковите инвестиции – като брой и стойност на сключени сделки по света, особено в Европа, и като набран капитал от фондовете, оценките на компаниите, каза Петров.

„Тази тенденция е набрала скорост и ще продължи в следващите години, независимо от политиката на централните банки. Не очаквам и самите централни банки толкова агресивно да променят политиката си.“

Целия разговор може да гледате във видеото.

 

Източник: bloombergtv.bg/