За разлика от предходни цикли, инфлацията е твърде висока, а Фед вече няма да направлява пазарите

Ако сте родени след 1980 година, затягането на паричната политика, което Федералният резерв обяви, че ще започне през март няма да прилича на нищо, което сте виждали, пише Wall Street Journal.

Снимка: Bloomberg L.P.

Снимка: Bloomberg L.P.

Причините за това са две, като и двете са обезпокоителни за пазарите. Първо, когато Федералният резерв започна да повишава лихвените проценти през 1994, 1999, 2004 и 2015 г., инфлацията беше близо или под желаното ниво (сега официално записано като 2%). По този начин затягането беше превантивно, предназначено да попречи на инфлацията да се ускори, а не да я забави. Това даде на Фед значителна свобода за темпа на повишаване на лихвите и реакцията на новите данни.

Днес инфлацията е твърде висока. Дори ако процентът от 7% от декември се коригира за временни ефекти като по-високи цени на петрола и недостиг на употребявани автомобили, основната инфлация е доста над 2%. Безработицата е 3,9% и продължава да намалява и икономиката е в състояние на максимална заетост, което оказва натиск за повишаване на инфлацията. Това обикновено е състоянието, в което Фед иска да бъде икономиката след като затягането приключи, а не когато започва.

По този начин Фед е толкова далеч зад кривата на доходността, че трябва да повиши лихвените проценти и на практика това вече не зависи от входящите данни за икономиката или инфлацията.

Вторият начин, по който този цикъл ще бъде различен, стана ясен по време на пресконференцията на председателя Джером Пауъл в сряда: Фед няма да направлява пазара, като се ангажира с определен път на повишаване на лихвите.

При тогавашния председател Алън Грийнспан Фед за първи път използва насоки за напред през 2004 г., когато каза, че лихвените проценти ще се покачват „с темпове, които вероятно ще бъдат контролирани“. Целта беше да не се смущават пазарите с изненадващи промени на паричната политика. Фед продължи да повишава лихвите с една четвърт пункт на всяко заседание.

През 2016 г. тогавашният председател Джанет Йелън използва преформулирана версия на фразата: Икономическите условия „ще гарантират само постепенно увеличаване“ на ставките. Тогава банката затягаше политиката на всяко второ заседание.

След като намалиха лихвените проценти почти до нула в началото на пандемията, от регулатора обещаха да бъдат още по-умерени при повишаването на лихвите. Още през март миналата година повечето служители на Фед смятаха, че няма да започнат преди 2024 г. Оттогава те преразглеждат този график и със срещата тази седмица на практика се отказаха от него.

Пазарите предполагаха, че Фед ще повишава лихвите на всяко второ заседание, както правеше в последния си цикъл. В сряда обаче Пауъл отказа да потвърди тази теза. Той заяви, че е невъзможно да се прогнозира графика на увеличение на лихвите в настоящата среда и предупреди, че банката ще действа в отговор на промените на пазара.

Той обаче категорично намекна, че пътят на лихвите ще бъде по-стръмен, като многократно отбелязва, че растежът е по-голям, а инфлацията много по-висока, отколкото през 2016-2018 г. Той нарече рисковете двустранни, но спомена само едната страна: по-висока инфлация.

Въпреки че Фед няма да направлява пазарите, както в миналото, банкерите все пак ще дават бъдещи насоки. Те ще продължат да публикуват прогнози за лихвените проценти и други икономически променливи на всяка следваща среща. В миналото Джером Пауъл е омаловажавал тяхното значение и на практика прогнозата от миналия месец за три увеличения на лихвите през 2022 г. вече е остаряла.

Измина много време, откакто пазарите трябваше да се борят с Федерален резерв, който изостава зад кривата на доходността и не желаят да се ангажира с прогноза за лихвените проценти. Това е рецепта за неприятни изненади, по-голяма пазарна волатилност и рискова премия под формата на по-висока доходност на облигации или по-ниски оценки на фондовия пазар.

 

Източник: bloombergtv.bg/