ЕЦБ се фокусира върху потенциалното „нормализиране“, тъй като обмисля прогноза за инфлация, близка до целта си от 2%

Служителите на Европейската централна банка, които се борят с въпроса как да откажат еврозоната от свръхразхлабените стимули, започват да очертават път на паричната политика, който остава далеч по-малко агресивен от глобалните конкуренти.

Снимка: Bloomberg

Снимка: Bloomberg

За разлика от затягането на Федералния резерв на САЩ и Банката на Англия, които накараха инвеститорите да залагат на подобни ходове в еврозоната, членовете на Управителния съвет се фокусират върху потенциалното „нормализиране“, тъй като обмислят прогноза за инфлация, близка до целта си от 2%, пише Bloomberg.

Подобна реторика, подчертаваща необходимостта от икономическа подкрепа на фона на недостатъчна увереност, че увеличенията на потребителските цени ще станат самоподдържащи се, наскоро беше намекната от главния икономист Филип Лейн. Това предполага, че се търси сладко място, където паричната политика на еврозоната не е нито много комфортна, нито ограничаваща.

Това е фонът на заседанието на Управителния съвет в четвъртък, първото след решението му да спре спешните покупки през март и да забави цялостното изкупуване на облигации тази година. Всеки дебат относно бъдещото оттегляне на стимули вероятно ще претегли увеличението на лихвените проценти заедно със свиването на баланса на ЕЦБ от 8,6 трилиона евро.

„Те ще трябва да бъдат търпеливи и гъвкави, за да продължат възстановяването“, каза Агнес Белайш, главен европейски стратег в Baring Investment Services Limited. „Те ще могат да направят това, стига насоките им да са ясни.“

Това не е лесно. Със затягането в световен мащаб инвеститорите ценообразуват с четвърт пункт увеличение на лихвения процент на ЕЦБ преди края на тази година. Такива залози бяха подкрепени от по-бързо от очакваното увеличение на потребителските цени. В сряда инфлацията в еврозоната неочаквано се ускори до 5,1%, най-високата стойност от създаването на единната валута.

Длъжностните лица казват, че подобен ход не е оправдан от настоящите насоки, възглед, приет от икономисти, анкетирани от Bloomberg, които предвиждат количественото облекчаване да приключи през март 2023 г., последвано от увеличение на лихвите шест месеца по-късно.

„Потенциалът за ястребов завой бе на радара на Bloomberg Economics от известно време и ние виждаме три правдоподобни пътя към повишаване на лихвите тази година. Като размишляваме върху рисковете, все още не виждаме основен случай за 2022 г., но изнесохме прогнозата си за увеличение с шест месеца до юни 2023 г.“, казва Джейми Ръш от Bloomberg Economics.

Докато основната инфлация нараства в целия напреднал свят, по-малко агресивната перспектива на ЕЦБ отразява нейното мнение, че ценовият натиск не се засилва. Увеличението на заплатите остава до голяма степен приглушено, докато мощните низходящи сили като застаряването на населението и слабият растеж на производителността не са се разсеяли.

Последните прогнози показват инфлация от 1,8% през 2023 г. и 2024 г. Лейн каза миналата седмица, че сценарий постоянно над 2% ще изисква „сериозно затягане“, но е по-малко вероятен. Въпреки това инфлацията може да се стабилизира при целта, резултат, при който „ясно с времето ще нормализираме паричната политика“, каза той.

ецб 1

Какво точно означава това, не е ясно веднага. За Дарио Пъркинс, главен европейски икономист в TS Lombard в Лондон, това може да доведе до вида парична политика, която ЕЦБ провеждаше преди пандемията.

„Нормализирането за ЕЦБ ще бъде излизане от количественото облекчаване“, каза той.

Подробното предложение на управителя на Банката на Франция Франсоа Вилерой дьо Гало включва „постепенен и последователен подход“ на намаляване на стимулите, повишаване на лихвите и след това намаляване на баланса.

Тези коментари на французина от 19 януари избегнаха всяко споменаване на думата „затягане“, пропуск, който не е изненадващ, като се има предвид трудността да се определи какви ще бъдат така наречените неутрални политически настройки в еврозоната.

Равновесният процент на региона – нивото, което нито стимулира, нито ограничава активността, често наричано R* – беше около 0,5% в края на 2019 г., според модел, разработен от служители на Фед.

ецб 2

Но е трудно да се прецени как пандемията е променила това и някои икономисти предупреждават, че икономическите разходи за надценяване на нивото може да са по-големи, отколкото да го преценят за твърде ниско.

Белайш от Barings казва, че каквото и да направи ЕЦБ, ще доведе до бавен подход. Въпреки че тя смята, че лихвеният процент по депозитите, който в момента е -0,5%, в крайна сметка ще се установи между 1,5% и 2%, ще отнеме време, за да стигне до там.

Това, което ще бъде по-лесно, ще бъде свиването на баланса на ЕЦБ. Това е така, защото освен 4,8 трилиона евро активи, натрупани по програми за закупуване, които ще бъдат предимно реинвестирани, ЕЦБ също така е дала на банките над 2,2 трилиона евро дългосрочни заеми.

ецб 3

Пъркинс от TS Lombard ЕЦБ не може наистина да приеме истинско затягане на политиката, докато европейската икономика не започне да показва трансформационно съживяване, което изисква решителни фискални разходи за повишаване на потенциала си за растеж.

„Това е най-добрият ни шанс да се върнем в свят, в който ЕЦБ наистина може да нормализира политиката“, каза той.

Автор: Даниел Николов
Снимка varchev.com

Източник: bloombergtv.bg/

 

 

Категория: 
Ключови думи: