Станимир Костов, експерт по криптовалути, „Клуб Investor“

В резултат на макроикономическите фактори следващият пик на биткойн ще е малко по-дългосрочна цел. Биткойн се движи в синхрон с индексите в момента като част от причините са навлизането на все повече институционални инвеститори в криптосферата. Това коментира Станимир Костов, експерт по криптовалути, в ефира на предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Има огромна волатилност на биткойн – от 69 000 долара през ноември в момента цената е 36 000 долара. Спад от над 50% не е за първи път и няма да е за последен“, каза Костов и напомни за последния такъв спад през лятото на 2021 г.

 

 

В близките няколко месеца няма да има голяма девиация от стандартните нива, но към края на годината може да се очаква повишение на цената, прогнозира Костов

Реално биткойн не се явява като защита срещу инфлацията, макар и това да е било оригиналната идея, коментира Костов. „Когато големите инвеститори навлязат в такава сфера, те гледат съответните индикаторите, които също са в такава зависимост.“

Навлизането на нови и големи инвеститори и готвените регулации от централните банки няма да успокоят волатилността на криптовалутите в близко бъдеще.

„Регулациите са правилната насока – по този начин ще се увеличи въвеждането на криптовалутите в ежедневието ни.“

Подобна е и ситуацията с децентрализираните финанси (DeFi), смята Костов. „Тепърва предстои да се закупуват земи в метавселените и тепърва там ще има много голям интерес – разплащането вероятно ще е с крипто на дадената метавселена, магазин или фирма.“

Етериум също е загубил около 50% от стойността си, но около него има много бъдещи и настоящи проекти.

Макар всички криптовалути без стейбълкойн да следват почти един и същи темпове, има значение в коя валута се инвестира заради различните проекти около всяка една от тях, каза Костов.

„Биткойн е само за обмен на валута, докато на базата на етериум се развиват много различни приложения, които могат да дадат различен потенциал.“

Количеството електричество, което се използва за добива на криптовалути, е голяма, каза Костов, но предупреди, че информацията в медиите не винаги е прецизна.

Ще забрани ли Русия криптовалутите, какво е бъдещето на Libra/Diem, каква е крипто ситуацията в България може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

 

Източник: bloombergtv.bg/