Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант в Елана Трейдинг, „Светът е бизнес“, 28.01.2022 г.

Индексите в САЩ записват най-слабата си серия за последните близо дванадесет години. Пазарите отбелязаха рекордни нива преди новата година във фазата на преразпределяне на акции, а в сегашната корекция големите инвеститори не бързат да купуват. S&P e отбелязал около 10% спад, като най-голям е бил в NASDAQ – 17%, a основни виновници са разпродажбите на акции на големите технологични компании. Tова коментира Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант в Елана Трейдинг, в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Корекцията започна преди повече от половин година при технологичните компании, които не правят печалба. „Доскоро инвеститорите купуваха най-растящите акции заради стадния инстинкт – когато се заговори за повишаване на лихвите, започна предпазливо излизане, което изведнъж стана паническо за подобни компании.“

Големите компании от ранга на Microsoft и Apple бутаха пазара със своите печалби и той достигна абсолютни върхове, коментира Цачев.

„Печалбите ще продължат да растат тази година – това, което наблюдаваме, е изместване на фокуса на инвеститорите към по-стабилни и добри компании. 

По време на инфлация най-добре се представят акциите на компании, които имат увеличение на дивидентите с течение на времето, могат да прехвърлят тази инфлация и да запазят маржовете си.“ 

Технологичният сектор е съставен от такива компании в голямата си част и ще продължи с доброто си представяне – пазарите изтеглят печалби оттам в момента заради компании, които са поскъпнали много спрямо нивата си преди три-четири години, като производители на чипове например.

Инвеститорите трябва в момента да избягват компании, които са отчели спад с около 50%-60% от пиковите си нива, но има и такива сред Big Tech, които имат перспективи за нови върхове, въпреки сегашния спад, смята Цачев.

Има известно изтегляне от американските пазари към Европа, тъй като има тенденция „инвеститорите да се насочват към акции със стойност. Най-големият ETF с дивидентни компании е на минус 2% от началото на годината – изостава страшно много спрямо растящите сектори, но там почти няма разпродажби… Това ще е основното събитие на 2022 г. – инвеститорите ще насочат пари към дивидентните компании и ще разчистят портфейлите си от супермодерни, но непечеливши бизнеси.“

Акциите на Microsoft реагираха повече на отчета на компанията, отколкото на сделката за Activision Blizzard. Спадът в цената на акциите е бил продиктуван от завишените очаквания за растеж на компаниите, които няма да се проявят в отчетите, и това само ще даде поле за по-нататъшно развитие на корекцията през следващите седмици, коментира Цачев.

Tesla също преживява голям спад, но компанията е виждала и по-големи сривове в историята си. „През 2022 г. ще има много сериозна конкуренция на този пазар – все повече и повече нови модели излизат“, каза Цачев и прогнозира силен спад на цените на автомобилите „втора ръка“, което ще се отрази на инфлацията.

Скорошният ръст на колите на старо се е дължал на забавянията в доставките на нови автомобили, смята Цачев. В рамките на три до шест месеца ще има осезаемо облекчение на проблемите с чиповете, добави той.

Нямаше нито големи очаквания, нито големи изненади от изказванията на Джером Пауъл от Федералния резерв тази седмица. „Става въпрос за едно умерено и плавно повишение на лихвените проценти; не беше даден сигнал, че има някакви притеснения за икономиката.“

Пикът на коронакризата, проблемите с веригата на доставки и инфлацията все пак оказват своето негативно влияние върху икономиката на САЩ. И Фед, и пазарите смятат, че инфлацията ще отслабне през годината, но пазарите вярват, че Фед е изключително закъснял с процеса на нормализиране на лихвите, каза Цачев.

Очакванията остават за първо повишаване на лихвата през март с 0.25%.

Геополитическата криза около Украйна е имала малко влияние върху срива на индексите, смята Цачев. Може да е имала ефект върху цените на енергийните пазари, но сред инвеститорите няма страх за предстояща война или сериозно прекъсване на доставки на петрол и газ.

Скъпият петрол вдига цените на суровините с малки изключения като злато и сребро. Златото се държи на нива около 1800 долара за тройунция, защото не се е получила „паническата корекция“ от повишаването на лихвите.

Какво може да се очаква на автомобилния пазар, как ще се развие „парадоксът на инфлацията, има ли очаквания за рецесия, как ще се развие Big Pharma с края на Covid-19 може да гледате във видеото.

*Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

 

Източник: bloombergtv.bg/

 

 

Категория: 
Ключови думи: