Краткосрочните перспективи пред биткойна изглеждат мрачни, след като Федералният резерв на САЩ постави основата за по-агресивно изтегляне на ликвидност, отслабвайки доверието на пазара в така наречения „пут на Фед“ – идея, че централната банка ще дойде на помощ, ако активите спаднат, пише CoinDesk.

В сряда Фед посочи основната сила на американската икономика и лепкавостта на инфлацията и потвърди плановете си за прекратяване на програмата за изкупуване на облигации през март. Той също така намекна за потенциално увеличение на лихвения процент през същия месец.

Преди събитието крипто последователите в Twitter очакваха председателят на Фед Пауъл да звучи по-малко ястребово след скорошния спад на фондовия пазар. Пауъл обаче не спомена цените на активите и каза, че политиците смятат, че има доста място за повишаване на лихвените проценти, без да застрашава напредъка на работните места.

„Балансът е значително по-голям, отколкото трябва да бъде и има значително свиване, което трябва да се направи“, каза Пауъл.

Това накара експертите да предскажат промени в цената на биткойна през следващите седмици.

„Биткойнът вероятно ще остане под натиск, тъй като няма подкрепа от Фед. Потоците след Фед са мечи, като повечето от нашите клиенти очакват по-дълбок спад“, каза изпълнителният директор на Delta Exchange Панкадж Балани.

„Пазарните настроения са песимистични и изглежда, че ликвидността ускорява изтеглянето си от рисковите пазари на активи“, каза Грифин Ардерн, търговец от компанията за управление на крипто активи Blofin. „На пазара на фючърси инвеститорите вече не са склонни да плащат повече премии за фючърси от далечния месец. Това е жизненоважен мечи знак.“

„Путът на Фед“ работеше много добре в миналото, тъй като инфлацията беше ниска. Въпреки това, тъй като инфлацията в САЩ е на връх от четири десетилетия, централната банка може да стане по-приемлива към спад в цените на активите. Въпреки това продължаващият спад може да принуди Фед да смекчи ястребовите си пристрастия.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

Още по темата:

Близо ли е цената на биткойна до по-голяма корекция?

Биткойн на стойност почти 1 милиард долара е в движение

 

Източник: https://www.infostock.bg/

Снимка: iStock