Константина Войнова, Явор Гочев и Камен Банковски разказват за Фонд за ускоряване и начално финансиране в подкаст „Фонд на фондовете: Мисия финансиране“

Константина Войнова, експерт в отдел „Финансови инструменти“ към Фонд на фондовете, Явор Гочев, инвестиционен мениджър в Innovation Capital и Камен Банковски, инвестиционен мениджър в Vitosha Venture Partners разказват повече за дейността, резултатите и механизмите на работа на „Фонд за ускоряване и начално финансиране“ в подкаста „Фонд на фондовете: Мисия финансиране“ с водещ Живка Попатанасова.

Фонд за ускоряване и начално финансиране подкрепя предприемачеството и капацитета за растеж на малките и средни предприятия. Тя подобрява достъпа на младите и развиващи се предприемачи прехода на българската икономика към такава основана на знание, каза Константина Войнова.

„Проектите се финансират по Оперативна програма иновации и конкурентоспособност – Европейски фонд за регионално развитие, както и национален ресурс“.

Тя добави, че ресурсът, който организацията управлява и предоставя е близо 71 млн. евро.  Фонд за ускоряване и начално финансиране. Той разделен на 3 части.

„От своето учредяване фондовете са предоставили или ще предоставят в много кратък срок финансиране на над 130 предприятия.“

Заедно с мобилизирания частен ресурс, средствата, които достигат до крайните потребители са близо 43 млн. евро.

Основната задача на фонда, казва Явор Гочев, е да управляваме средствата и да намерим най-добрите проспекти за компании, които да се възползват от финансовата подкрепа и да развият устойчиви бизнеси, които да пораснат.

„Тук говорим за рисков капитал и не изключваме възможността някои от тези компании да не успеят и да фалират“.

Той обаче смята, че дори едно неуспешно начинание създава опит и познание, който ще помогне на предприемачите при следващият им опит да създадат и развият компания.

Като пример за доброто управление Гочев посочи, че компаниите от първата акселераторска програма проведена през 2020 година, които са получили финансиране функционират 1 година по-късно.

„Две от тези 7 компании дори са успели да наберат следващи кръгове на финансиране“.

„Това е един от най-добрите показатели за успешно развитие на компании при фондове за дялови инвестиции“, каза още Гочев.

„Причината това да се смята за успех е, че фондът подкрепя компании, които още нямат прототип на продукта си и са в ранен етап на развитие“.

Камен Банковски казва, че при инвестиции в такива компании, фондове често се опитват да разберат дали определен бизнес с осигурения капитал ще успее достатъчно бързо да достигне до следващ етап на развитие. Този етап може да бъде достигане до устойчивост – компанията да пласира продукти или услуги на пазара достатъчно добре, за да издържа оперативната си дейност, да се развива и да продължава да расте, или пък да покаже достатъчно добри показатели, за да бъде финансирана отново от друг фонд.

Чуйте целия разговор в аудио файла. 

 

Автор: Антон Груев

Източник: bloombergtv.bg/