Големият обем на липсващ петрол може да предполага, че оценките за предлагането са твърде оптимистични или че търсенето е занижено

Според последните изчисления светът все още трябва да бъде затънал в запаси от петрол, натрупани по време на пандемията. Но това не се вижда в действителните данни за доставките на петрол, пише Джулиан Лий, енергиен анализатор за Bloomberg.

Последният доклад на Международната енергийна агенция, публикуван миналата седмица, показва, че ако данните за търсенето и предлагането са правилни, световните запаси от петрол са с около 660 милиона барела по-високи, отколкото преди пандемията – това е еквивалентно на повече от месец на производство от Саудитска Арабия и Русия, двете най-големи членки на ОПЕК+. И все пак запасите от петрол в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие — включително както търговските, така и контролираните от правителството (стратегически) запаси — завършиха 2021 г. с почти 220 милиона барела по-ниски, отколкото бяха две години по-рано.

С включването на други фактори, които могат да бъдат измерени с различна степен на точност – като обема на нефт в танкери и запасите в резервоари с плаващ покрив в други части на света – намалява разликата между теоретичните и наблюдаваните запаси до около 200 милиона барела. Това несъответствие е достатъчно само за покриване на нуждите на целия свят от петрол за два дни или за захранване на САЩ за седмица и половина.

Разбира се, винаги ще има някои неизмерими запаси от петрол, които трябва да се отгатнат, така че глобалните баланси между търсенето и предлагането да имат смисъл.

МАЕ предполага в последния си доклад къде могат да бъдат някои от тези липси – например подземни пещери за съхранение, където нивата на пълнене не могат да бъдат измерени дистанционно; в нови тръбопроводи, които трябва да се напълнят, преди да могат да бъдат използвани; или в рафинирани продукти в страни (като Китай), които не отчитат нива на инвентара.

В днешно време обаче това понятие за „липсващи барели“ вече не е достатъчно добро. Разполагаме с дистанционно наблюдение на тръбопроводи и рафинерии, анализ на сателитни изображения на резервоари за съхранение, чиито покриви се издигат и падат при пълнене и източване, усъвършенствано алгоритмично проследяване на кораби и почти неограничена изчислителна мощност.

Тайният китайски внос на санкциониран ирански и венецуелски петрол може да представлява част, може би дори голяма част, от липсващите барели. Ако са били отведени в подземните пещери, които съставляват част от нарастващия стратегически петролен резерв на Китай, те ще упражнят малък натиск върху петролните пазари.

Но по-голямото притеснение е, че петролът не е скрит никъде. Големият обем на липсващ петрол може да предполага, че оценките за предлагането са твърде оптимистични или че търсенето е занижено. Или, по-вероятно, някаква комбинация от двете.

В крайна сметка измерването на предлагането и търсенето на петрол е трудно. На повечето места производството на петрол се измерва рутинно и точно за оценка на данъчните задължения, но това не означава непременно, че тези цифри са достъпни за организации като МАЕ, със сигурност не навреме, а понякога и изобщо.

Публично разпространените данни за производството на петрол не винаги могат да бъдат точно отражение на това, което наистина се случва. Не е случайно, че групата производители на петрол от ОПЕК+ използва средна стойност от оценките на производството от редица вторични източници, за да наблюдава спазването на целите за производство, вместо да разчита на цифри, предоставени от страните членки.

Получаването на ясна картина за търсенето е още по-сложно. Има много повече държави, които трябва да се вземат предвид, някои от които изключително бавно предоставят информация. Не е необичайно МАЕ и други агенции да правят ревизии на историческите данни за търсенето от няколко години назад.

Дори когато данните са относително прозрачни, те не винаги са точни, както установи Администрацията за енергийна информация на САЩ през 1998 г., когато надценява вътрешното производство и подценява търсенето и вноса.

През същата година глобалното производство, потребление и инвентаризация на петрол оставят 300 милиона барела петрол неотчетени. Докато недекларираните запаси вероятно са причина за някои от последните несъответствия, голяма част от тях може също да са резултат от подценено търсене.

И ако историческото търсене е било подценено, много вероятно е прогнозите за бъдещото търсене също да са твърде ниски.

Покачващите се цени на петрола – миналата седмица цените на суровия петрол достигнаха седемгодишни връхни точки – не отразяват пазар, който има запаси от 660 милиона барела. Разбира се, те вероятно са получили тласък от опасенията относно руските войски, струпани на границата с Украйна, и ударите с дронове срещу Обединените арабски емирства.

Анализаторите се редят на опашка, за да поискат 100 долара суров по-късно тази година.

Ако се окаже, че голяма част от липсващите барели действително вече е изконсумирана, това просто ще налее масло в огъня.

Джулиан Лий е петролен стратег на Bloomberg First Word. Преди това е работил като старши анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания.

 

Източник: bloombergtv.bg/

Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Категория: 
Ключови думи: