Световната банка вече понижи перспективите си за растеж през 2022 г.

Вълната болни заразени с щама на коронавируса Омикрон усложнява възстановяването на световната икономика, която продължава да понася удари заради хаоса във веригата за доставки, отсъствията на работниците и нестабилните поточни линии, пише Енда Къран за Bloomberg.

Супермаркетите трудно успяват да заредят рафтовете поради хроничния недостиг на персонал. Авиокомпаниите приземяват самолети. Производителите са изправени пред сътресения, а и контейнеровозите продължават да трупат закъснения. В същото време нарастващите цени на енергията допринасят за инфлацията, притискайки централните банки да повишат лихвените проценти, дори когато възстановяването се забавя.

Оптимистите твърдят, че икономическият удар от Омикрон ще бъде ограничен, тъй като ваксинациите и подсилващите дози позволяват на болестта да премине от остра фаза към ендемична. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че не очаква вариантът да провали възстановяването на САЩ.

Анализът на Nomura за въздействието на Омикрон върху нациите, засегнати рано, като Обединеното кралство и Канада, показва по-кратка продължителност на вълните, по-бързо спускане от пикове и по-ниска смъртност от варианта Делта. Това означава, че психологическият страх може скоро да избледнее и натрупаното търсене на услуги да се отприщи.

И все пак, тъй като пандемията започна третата си година, с всеки изминал ден става все по-ясно, че връщането към икономическата нормалност е доста далеч. Сега глобалната икономика е разделена между тези страни, които живеят с вируса, и упорството на Китай за нулев брой случаи на Covid.

Подобни ситуации представляват необичайна комбинация от предизвикателства, които рискуват да бъдат включени в дългосрочната перспектива, според икономисти от Citigroup Inc. Техните колеги от JPMorgan Chase & Co. казват, че глобалният растеж се понижава поради ефектите от омикрон.

Световната банка вече понижи перспективите си за растеж и в петък управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева прогнозира трудна година за политиците, заявявайки, че 2022 г. ще бъде като „преминаване по пътека с препятствия“. МВФ ще публикува нови прогнози в следващите дни.

„Има риск от подценяване на икономическото въздействие от нарастването на случаите с Омикрон“, каза Туули МакКъли, ръководител на Азиатско-тихоокеанския отдел в Scotiabank.

„Макар че изглежда, че тежестта на варианта е по-малка и следователно икономическите последици биха били по-леки и фокусирани през първото тримесечие, все още е твърде рано да се каже със сигурност, като се има предвид, че случаите нарастват до небето в много части на света“.

Нарастването на инфекцията идва в момент, в който инфлационният натиск принуждава някои централни банки, водени от Федералния резерв, да се насочат към повишаване на лихвените проценти. Очаква се тази седмица на заседание на Федералната комисия по отворени пазари да разкрие плановете си за повишаване на лихвените проценти през март, което ще е първият такъв случай от 2018 г.

Южна Корея вече повиши лихвите този месец, което е третото от лятото насам, а нововъзникващите икономики също затягат паричната политика. Китай е изключение, което намалява лихвите, за да предпази икономиката от срив на имотите и забавя вътрешния растеж.

Какво казват икономистите на Bloomberg…

„Вълната от Омикрон, обхванала земното кълбо, вече нанесе удар на възстановяването. Високочестотните данни от резервации в ресторанти до броя на пътниците на авиокомпаниите показват забавяне на търсенето. Отсъствието на работниците и закриването на предприятия допринасят за натиска при доставките. Добрата новина: първоначални данни от Обединеното кралство предполагат, че скокът в случаите на омикрон – и въздействието върху активността – може да приключи почти толкова бързо, колкото е започнал. Голямата въпросителна: какво ще стане, ако Омикрон се сблъска с китайската стратегия за нулев Covid и тласне световната фабрика обратно към затваряне?

– Главен икономист Том Орлик

За много икономики сривът е реален

От Австралия до САЩ и Обединеното кралство, веригите за доставка на храни за супермаркетите се нарушават и цените се покачват на фона на високите тарифи за пренос на товари, лошото време, недостига на работна ръка и разходите за енергия. Полетите продължават да бъдат преследвани от ограниченията за пътуване и недостига на персонал, като хиляди самолети по целия свят са приземени.

Тежката промишленост също пострада. Акциите на Toyota Motor Corp. паднаха в петък, след като автомобилният производител обяви мащабно спиране на производството заради нарастващите случаи на Covid-19 и продължаващ недостиг на чипове, който засяга неговите доставчици и операции в Япония.

Продажбите на автомобили продължават да страдат

В Европа продажбите на автомобили спаднаха за шести месец поред през декември, подчертавайки тежката битка, пред която са изправени автомобилните производители. Набавянето на достатъчно полупроводници ще остане трудно тази година, а пандемията продължава да тежи върху доверието на потребителите.

В Китай, където се произвеждат много потребителски стоки и голяма част от индустриалните компоненти в света корабните контейнери се натрупват във вече задръстеното пристанище Шънджън, тъй като задръстванията в САЩ и Европа се връщат обратно към Азия. Резултатът: забавяне на доставката, което пречи на растежа и увеличава разходите.

В началото на пандемията агресивните мерки на Китай за потискане на вируса позволиха на фабриките да се справят с пандемията, разпространението на Омикрон ще направи този подход още по-труден. Глобалните производители, работещи в Китай, включително автомобилният производител Volkswagen AG, съобщиха за сътресения поради блокади и други ограничения.

Сред тези на първа линия са глобалните корабни компании, които се опитват да отговорят на солидно търсене от страна на потребителите и бизнеса на фона на логистични ограничения като претоварване на пристанища, забавяне в железопътните услуги и недостиг на камиони. Matson Inc., базиран в Хонолулу контейнерен превозвач, каза миналата седмица, че „очакваме тези условия да останат до голяма степен най-малкото по време на пиковия сезон на октомври и очакваме повишено търсене на нашите услуги в Китай през по-голямата част от годината“.

 

Източник: bloombergtv.bg/